Huub

Hallo coalitie!!!

  Column

'Het is tijd voor verandering'. GroenLinks doet het allemaal anders. Tenminste, op papier. In werkelijkheid lijkt het vooral hele oude wijn in nieuwe zakken. Hadden Antoinette Maas en Paul Smeulders voor de verkiezingen nog de mond vol over 'transparantie' en 'samen', nu de partij met een nipte voorsprong de grootste is, gaat de deur dicht en horen we niks meer. Da-haag verandering.

Oké, om de onderhandelingen allemaal via een livestream te delen, zoals in Wageningen is geprobeerd, dat is misschien een brug te ver, maar helemaal in je eigen coconnetje, met de zelfgekozen politieke vrienden, op een geheim plekje vergaderen en afspreken wat je dichttimmert en waar je nog wel over wil praten, dat is toch echt niet meer van deze tijd.

Een dergelijke handelswijze zou je verwachten van traditionele bestuurspartijen, maar dat juist GroenLinks nu voor deze veilige weg kiest, is onvoorstelbaar.
Gooi open die deuren!
Laat zien waar je over praat en luister ook naar anderen. Jullie voormalige vrienden van het CDA haalden bijvoorbeeld maar 24 stemmen minder. En wees blij dat ze geen hertelling aanvroegen want dan was het nog even heel spannend geworden.

Doe recht aan al die mensen die níet op de aanstaande coalitiepartijen hebben gestemd en luister naar de niet-hoorbare klank van al die niet-stemmers. Waarom zijn die ook alweer niet gekomen? Juist, omdat ze een hekel hebben aan gekonkel in achterafkamertjes, omdat ze weten dat ze alleen vlak vóór de verkiezingen serieus genomen worden, maar nooit daarna.

De nieuwe coalitie is nog niet begonnen, maar kent wat mij betreft nu al een valse start. Het is tijd voor verandering, maar of dat op deze manier gaat lukken, ik ben er bang voor.

Huub

Meer berichten