Huub

CDA

  Column

Het is natuurlijk een beetje gevaarlijk. Witte Donderdag als ik dit stukje aanlever. Met het Paasweekend voor de boeg zal er op en rond het Helmondse stadskantoor flink overlegd worden over het coalitieakkoord. En geloof me, ze zullen er snel uit zijn.

Dat heeft GroenLinks toch maar snel voor elkaar gekregen. En hoe! Voor het eerst sinds mensenheugenis gaat het CDA in Helmond niet mee besturen. En dat is toch ook wel een beetje wrang. De partij was, samen met GroenLinks het grootste in Helmond. Het kleine verschil van 24 stemmen was nét genoeg om een restzetel naar Antoinette Maas cs te kunnen schuiven. Je kunt je dan afvragen of het niet netter was geweest om toch eerst –stevig- met het CDA inhoudelijk aan de slag te gaan. Mocht je dan je duurzame agenda niet door kunnen voeren, kun je alsnog de afslag naar D66 en Lokaal Sterk nemen. Maar goed, hoe klein het verschil ook was, GroenLinks was wel de grootste en het heeft die positie meteen goed gebruikt.

De programmatische verschillen in Helmond zijn klein. Daarom spelen personen een bijzonder belangrijke rol. En vooral daar wordt het CDA waarschijnlijk afgestraft. De mensen die vorig jaar Margreet de Leeuw een mes in de rug staken, zitten er nog steeds. Hoe betrouwbaar is deze club, en hoe zit het met de wethouder die ze willen leveren? Daarbij komt dat Antoinette Maas graag in een college met Gaby van de Waardenburg van D66 en met Harrie van Dijk van Lokaal Sterk wil. Is dat erg? Nee, want met de aanvulling van Jos van Bree en Erik de Vries staat er straks, onder leiding van de inmiddels ervaren Paul Smeulders, een prima club bestuurders. Een club die het goed met elkaar kan vinden, die heeft bewezen open te staan voor geluiden vanuit de oppositie en die echt werk kan maken van een sociaal en duurzaam beleid.

Helmond staat er bestuurlijk niet slecht voor. Nu maar hopen dat de voortekenen niet bedriegen.

Huub

Meer berichten