Huub

De uitslag!

  Column

De gemeenteraadsverkiezingen zitten erop. Of bijna, als u deze krant al op dinsdag leest. U kunt weer rustig over de markt lopen, er vallen geen verkiezingsfolders meer ongevraagd door de brievenbus. Deze week is de uitslag bekend, en kunnen de lijsttrekkers aan de slag om een nieuwe coalitie te formeren.

De uitslag zal, als u het mij vraagt, de huidige coalitiepartners in ieder geval de mogelijkheid geven om ook de komende vier jaar het beleid vorm te geven. Het moet raar lopen of SP, CDA, VVD en GroenLinks komen samen niet aan de benodigde negentien zetels. Ik denk eerlijk gezegd dat ze er wel meer zullen halen.

Nu was de samenwerking in de afgelopen vier jaar in de coalitie prima. En gezien de unanieme steun voor de onlangs ingediende begroting, vond ook de oppositie het waarschijnlijk best zo.

Ik denk dus dat Erik de Vries, als hij de kans krijgt om het bal te openen, er snel uit is. Of wil hij de VVD misschien inruilen voor een degelijke lokale partij als Lokaal Sterk. Zeker als de VVD erin volhardt om de inhoudelijk zwakke Cor van der Burgt naar voren te schuiven als wethouderskandidaat, is dat een reële optie.

Maar wat gebeurt er als de VVD zelf de grootste wordt? Een college met Cor van der Burgt én Theo Manders? Ik moet er eerlijk gezegd nog niet aan denken. Spannend gaat het sowieso worden, die uitslag.

Wordt D66 afgestraft voor de zwalkende landelijke koers, valt de PvdA verder terug, snoepen Plan en Helder Helmond of Helmond Aktief nog stemmen af van Lokaal sterk, komt VKM in de raad en wat gebeurt er met 50+ en de CU?

Veel vragen en op dit moment nog weinig antwoorden.

Die komen op woensdag 21 maart. Vandaag dus. Of morgen.

Huub

Meer berichten