Huub

Rest-O-Ricus

  Column

Ik weet het niet, of eigenlijk weet ik het wel. Als Mark van Helmond 's ochtends de sleutel van zijn zaak, Rest-O-Ricus in het Helmondse centrum, omdraait, kijkt hij wel eens ooit schuin achterom. Twintig jaar geleden opende hij daar, op die plek, een cafetaria waar heel Helmond wel eens een frietje met of zonder bestelde. Mark en zijn vrouw Linda werkten dag en nacht om van de zaak een succes te maken. En dat lukte.

Ruim vijfentwintig jaar was Rest-O-Ricus een vaste waarde in het centrum. Toen eigenaar WPM besloot om een grootscheepse architectonische vernieuwing door te voeren, dacht Mark dat hij ook de kans kreeg om zijn eigen, smalle zaak een mooiere uitstraling te geven. Maar de eigenaar besliste anders. De hoek moest worden gevuld met kwalitatief hoogstaande winkels en voor Rest-O-Ricus was geen plaats meer, zo vertelde Mark me eens. Hij moest wat anders zoeken.

Nu was er wel wat beschikbaar. Heel dichtbij zelfs. Schuin tegenover de eerste zaak werd een oud pand, naast Hotel Lambert, volledig herbouwd. Het was wel groot. Heel erg groot, maar Mark besloot de gok te wagen. Mooi is dat hij dat deed in overleg met Ricus Swinkels, de man van wie hij de zaak meer dan dertig jaar geleden overnam en met wie hij altijd contact hield.

De gok pakte goed uit. De nieuwe zaak, twee verdiepingen en veel groter dan voorheen, floreert. Scholieren pakken er een kroketje in de pauze, ouderen drinken een kopje koffie en gezinnen met kleine kinderen gaan er voor een relatief klein bedrag uit eten.

Als Mark 's ochtend kijkt naar de plaats waar zijn centrumavontuur begon, ziet hij nu een filiaal van een kledingzaak, de Bristol en Van Haren. Een kebabzaak heeft de deuren inmiddels al gesloten. Het pand staat te huur. Mark zal er het zijne van denken. Ik gun hem ondertussen alle goeds!

Huub

Meer berichten