Huub

Stemmen?

  Column

Ik ben eruit. Ik weet het. Het heeft even geduurd, maar de kogel is door de kerk. Ik weet wat ik ga doen met het raadgevend referendum op 21 maart.

Op die dag mogen we stemmen over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In die wet, die in het nieuws meestal de sleepwet wordt genoemd, staat dat onze diensten makkelijker en sneller gegevens en data mogen tappen van ons. Daarmee wordt onze privacy mogelijk ingeperkt, maar onze veiligheid vergroot.

Voorstanders zijn vooral mensen die zeggen dat ze niks te verbergen hebben. Ze vinden het, in deze tijd waarin terreurdreiging steeds meer voorkomt, niet erg dat ook hun appjes, telefoontjes of e-mails eventueel onderschept kunnen worden bij een zogenoemde OOG-interceptie, waarbij het dataverkeer bijvoorbeeld in een wijk of stadsdeel volledig wordt onderschept. Als dat beter is voor de veiligheid, dan moet dat maar.

Tegenstanders van de sleepwet verwijzen naar het befaamde boek van George Orwell, 1984, waarin de staat haar burgers volledig controleert. Ze zeggen ook dat er nu dan - misschien - een overheid zit die zorgvuldig werkt, maar of dat zo blijft is hoogst onzeker. Kijk naar Amerika waar de regering Trump onlangs nog 1.3 miljoen IP-adressen opvroeg van mensen die een Anti-Trump website bezochten op de dag van de inauguratie.

Op 21 maart mogen we in een raadgevend referendum aangeven wat wij als Nederlanders van deze sleepwet vinden. Wat Den Haag er vervolgens mee doet, dat weet niemand. De uitkomst van het vorige referendum werd aan de kant geschoven, dat kan nu ook weer gebeuren.

Ik ben er inmiddels uit. Ik ga niet stemmen, voor het eerst. Ik stel prijs op mijn privacy, maar als leek op veiligheidsgebied kan ik gewoon niet inschatten hoe belangrijk en hoe noodzakelijk deze uitbreiding van bevoegdheden is. Bovendien, ook veel politici, met een trits aan adviseurs in hun kielzog, twijfelen nog. Nou, ga er maar eens goed over nadenken, beste mensen in Den Haag, denk ik dan. Daarvoor hebben we jullie immers gekozen. Ik weet het even niet…

Huub

Meer berichten