Huub

Groei of een tiny house?

  Column

De Nederlandse economie is vorig jaar met 3.1 % gegroeid. Dat is de hoogste stijging in tien jaar tijd. We hebben met z'n allen meer kleding gekocht en meer elektrische apparaten. We zijn vaker naar het restaurant geweest en hebben meer geld uitgegeven aan recreatie en cultuur.

Ik vraag me wel eens af waarom onze economie steeds moet groeien. Waarom kan die niet gelijk blijven, of wat afnemen? Waarom moeten we steeds meer vliegen, steeds vaker van bankstel verwisselen en steeds meer plofkip eten? Waarom moeten de directeuren van verzekeraar ASR zeven ton verdienen? Waren die vijf ton niet voldoende om tegemoet te komen aan alle consumptieve wensen?

In Aarle-Rixtel hebben bijna honderd mensen belangstelling getoond voor een initiatief van tiny houses. Dat zijn tijdelijke, kleine huisjes bedoeld voor starters op de woningmarkt, alleenstaanden en voor mensen die uit idealisme liever in een klein huis willen wonen.

Tiny houses zorgen ervoor dat de druk op de krappe woningmarkt verlaagd wordt. Dat is mooi. Maar nog mooier is de oorspronkelijke gedachte achter dit initiatief: het kijken naar wat we écht nodig hebben om fijn te kunnen leven. Wanneer is het genoeg, wanneer hoeven we niet meer? Bovendien willen de initiatiefnemers een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving door minder en bewuster afval te produceren.

De tiny houses staan haaks op de economische groei die altijd met veel trompetgeschal wordt ontvangen. Minister Wiebes is trots op die groei en verwacht dat eenzelfde rapportcijfer ook volgend jaar overlegd kan worden. Dan kunnen we weer meer uitgeven, meer auto's kopen, nog vaker met het vliegtuig op vakantie en nog verder werken aan het consumeren van onze aarde. In Aarle-Rixtel gaat een aantal mensen daar gelukkig niet meer aan meedoen. Dát is pas een goede ontwikkeling!

Huub

Meer berichten