Huub

PSV, en wie volgt?

  Column

PSV gaat een rookverbod invoeren in het eigen stadion. Roken en topsport horen niet bij elkaar, vindt de club. PSV is daarmee de eerste Nederlandse voetballub die een verbod in een open stadion invoert. Een goed voorbeeld, wie volgt?

Wie zegt dat roken en topsport niet bij elkaar horen, kan ook zeggen dat drinken en sport geen goede combi is. Toch vraag ik me af of PSV ook die volgende stap wil zetten: geen bier of andere alcoholische drank meer in het stadion?

Er zullen nog wel de nodige liters gerstenat door de tapkranen aan de Frederiklaan stromen, voor ook dat beeld werkelijkheid wordt. Waar de sigarettenrook PSV geen enkele euro oplevert, is de band met de regionale bierbrouwer toch een heel stuk hechter. Het argument dat anderen wel last hebben van sigarettenrook, maar niet van de alcohol die iemand drinkt, zal snel uit de kast worden gehaald als de discussie wordt gevoerd. Jammer.

Waar PSV de link legt met topsport, kunnen andere verenigingen ook andere keuzes maken. Wie bij, bijvoorbeeld, MULO voetbalt, doet niet aan topsport. Maar wel aan sport.

Bovendien lopen er bij MULO veel meer jeugdspelertjes rond die in hun leiders, trainers en begeleiders hun voorbeeld zien.

Ik ben benieuwd welke Helmondse sportclub als eerste een megastap durft te zetten. Een rookverbod, niet alleen in kantine en kleedkamers, maar helemaal op het sportcomplex. En een verbod op alle alcoholische dranken bij de sportvereniging. Betuttelend?

Misschien wel, zeker als een gemeente een dergelijk verbod zou opleggen.

Aan de andere kant zou het wel erg mooi zijn als een sportvereniging een daad zou stellen: gezond leven, lekker sporten, niet roken en niet –tenminste op de club- drinken.

Zou het echt zoveel ongezelliger worden?

Huub

Meer berichten