Huub

Welkom thuis

  Column

Ik zag haar in het Kasteel van Sinterklaas. Met het team van wat toen nog Brownies en Downies heette maakte eigenaresse Loes Theunisz er een gezellig uitstapje. Een paar weken later was de hele crew aan het schaatsen op de ijsbaan in de stad. Loes Theunisz heeft haar restaurant aan de Markt inmiddels een andere, eigen naam gegeven: Welkom Thuis.

Bij Welkom Thuis werken voornamelijk jongeren met een verstandelijke beperking. Het is dan ook, zoals Loes het zelf noemt, een 'bijzondere lunchroom'. De jongeren die er werken genieten van hun werk, zijn trots op hún lunchroom en doen gewoon mee aan de maatschappij. Hun beperking doet er niet toe. Ze kunnen vooral heel veel wél en Loes heeft een scherp oog voor hun talenten. Ze waardeert ze, en geniet er zelf ook zichtbaar van. De nieuwe naam, Welkom Thuis, met als ondertitel: bij kleurrijke mensen, had dan ook niet beter gekozen kunnen worden. Het is een thuis. Voor personeel én gast.

Wie bij Welkom Thuis een kopje koffie drinkt, of wie er bijvoorbeeld geniet van weer iets nieuws, het vrijdagavond keuzediner, snapt de discussie die in ons land is losgebarsten over het korten van de uitkering voor jongeren met een beperking. Er liggen ingewikkelde rekenmodellen onder deze regeringsmaatregel, maar het beeld is duidelijk: mensen met een beperking werken wel, maar echt nuttig is het allemaal niet.

Bij Welkom Thuis laat Loes met haar team zien dat dat beeld niet klopt. Mensen met een verstandelijke beperking zijn een verrijking voor onze samenleving. Ondernemers als Loes Theunisz weten dat als geen ander. Deze van oorsprong Veghelse is een aanwinst voor het ondernemerschap in onze stad. Oh, is dat onbetaalde reclame? So be it. Dan heeft ze dat gewoon heel erg verdiend.

Huub

Meer berichten