Huub

Helmond Sport

  Column

Het is nog niet zo heel lang geleden dat Helmond Sport in één adem genoemd werd met clubs als Heracles en PEC Zwolle. Het waren alle drie ploegen die vaak bovenin meededen in de eerste divisie. Legendarisch was de wedstrijd waarin Helmond Sport de promotie misliep in en tegen Zwolle. Dat was in 2003. Nu, vijftien jaar later, zijn PEC en Heracles uitgegroeid tot vaste waarden in de eredivisie en is Europees voetbal al lang niet meer ondenkbaar. En Helmond Sport? Dat staat voorlaatste in de eerste divisie.

Het politieke gezwabber rondom een nieuw stadion is de belangrijkste oorzaak van bovenstaande ontwikkeling. Heracles bouwde in 1999 een gloednieuw stadion, net buiten de stad. Een mooi, goed stadion, met uitbreidingsmogelijkheden, met sfeer en met goede voorzieningen. Ook PEC investeerde fors in het moderniseren van het Oosterenk stadion. De gevolgen spreken voor zich. Was het Zwols toeschouwersgemiddelde in 2009 nog 6.000, drie jaar later waren dat er al 11.000, terwijl de club nog steeds in de eerste divisie speelde.

Het nieuwe stadion gaat er, vooral met dank aan scholengemeenschap OMO, nu echt komen. Maar wie denkt dat de club daarmee gered is, vergist zich. Want hoe gaat dit stadion eruit zien? Wordt het ook zo'n sfeerloze betonnen bak als in Sittard, omdat het budget minimaal is, of wordt het een stadion waarin die typisch Helmondse, Engelse sfeer kan terugkeren? En hoe zit het de faciliteiten, voor spelers, sponsors, bezoekers?

Ook op bestuurlijk, technisch en commercieel gebied heeft Helmond Sport nog vele stappen te maken. Het bestuur bestaat uit slechts drie man, de nieuwe directeur ligt fors onder vuur van sponsors en supporters, de jeugdopleiding begint op nul en op sportief gebied is Helmond Sport weer bezig aan een dramatisch seizoen.

2018 wordt een belangrijk jaar op De Braak. Ik ben benieuwd naar de tekeningen van de nieuwbouw. Het kán! Helmond Sport kán eenzelfde ontwikkeling doormaken als PEC en Heracles. Maar dan moet er nog veel, heel veel gebeuren.

Huub

Meer berichten
Shopbox