Huub

Hellemond Gift

  Column

Als je als bedrijf je werknemers aan het einde van een jaar extra wilt belonen, dan doe je dat vaak met een kerstpakket. En hoewel het 'gaat om het gebaar', is het ook wel de bedoeling dat een werknemer iets aan dat pakket heeft. Werkgevers zoeken dus vaak naar de 'gulden middenweg'. En helaas ligt dan vaak een niet al te creatieve cadeaubon het meest voor de hand. Dan kan iedereen kiezen uit een ruim assortiment. Een bon van Bol.com? Ja, waarom niet. Dit online warenhuis begon ooit met boeken, maar tegenwoordig kun je er ook kinderkleding, hangmatten en zelfs, ja echt, Nederlandse vlaggen kopen. Keus genoeg. Iedereen blij.

In het kerstpakket van de ambtenaren van de gemeente Helmond, en dat zijn er nogal wat, zat dit jaar ook een cadeaukaart van Bol.com. En daarop kwam veel kritiek. Waarom geen Helmondse cadeaukaart, de Hellemond Gift? Waarom niet ingekocht bij lokale ondernemers?

De gemeente vond het een logische keus. Niet elke ambtenaar woont immers in Helmond, en bovendien, er zaten ook kaartjes in voor het Speelhuis. Wel degelijk een Helmonds tintje dus. Én biedt de bon de mogelijkheid om het geld te doneren aan een goed doel.

Dat een bedrijf kiest voor een bon van een landelijke speler, is logisch. Maar een gemeente is geen bedrijf. De gemeente, dat zijn wij! En dus is hier sprake van een totaal andere verantwoordelijkheid. Het niet kiezen voor bijvoorbeeld de Hellemond Gift, het niet kiezen voor andere Helmondse ondernemers en het ook niet kiezen voor een Helmonds goed doel, is een klap in het gezicht van de gemeente aan haar eigen inwoners en ondernemers.

Dat hier vragen in de gemeenteraad over komen, lijkt me wel duidelijk. Was het niet VVD-raadslid Sandra Stijkel die op 17 december nog een tweet plaatste met daarop de tekst: 'Heb jij je kersinkopen al gedaan? Denk aan onze lokale ondernemers!' Ik ben benieuwd hoe kritisch haar vragen aan VVD-wethouder Van Bree zullen zijn.

Huub

Meer berichten