Huub

Margreet

  Column

Ik maak me zorgen. Ernstige zorgen. Want terwijl het vak van lokale bestuurder steeds ingewikkelder wordt, lijkt de Helmondse vijver met kundige kandidaten voor deze functie steeds leger te worden. Diezelfde vijver zit trouwens wel weer vol met minder-kundige kandidaten.

Kijkend naar de huidige bestuurders, is het duidelijk dat vooral het CDA een groot probleem heeft. Wat je ook van hem vindt, met Frans Stienen verdwijnt in ieder geval een brok aan bestuurlijke ervaring. De SP-wethouders verdienen in mijn ogen de kans om die ervaring in een tweede periode op te doen. Jos van Bree van de VVD is onzichtbaar, maar verder lijkt in die partij niemand meer geschikt en Paul Smeulders van GroenLinks staat niet eens meer op de kandidatenlijst. Wonend in Den Bosch heeft hij zijn vizier waarschijnlijk gericht op een positie die Den Haag nog wat meer benadert. En dan Margreet de Leeuw, de tweede CDA-wethouder. Ook zij stopt ermee. In de rug aangevallen door een deel van het 'old-boys-network' van haar eigen partij, dat nu natuurlijk op haar positie aast.

Ik vind het vooral jammer dat we Margreet niet meer terugzien in de politiek. Met haar Friese nuchterheid en haar eerlijke stellingname, vormde ze een bindende schakel in het huidige college. Margreet toonde zich uiterst principieel door direct na de aanval van haar partijgenoten haar vertrek aan te kondigen. Terwijl toch een leidende positie in haar partij voor de hand lag.

Ik gun Margreet een leuke, nieuwe uitdaging. In de zorg, waar haar roots liggen, of in het onderwijs, waar ze veel vanaf weet. Maar Margreet zou volgens mij ook wel een goede burgemeester zijn. Misschien aast ze wel op een mooie positie in Friesland. Nogmaals, het is haar gegund. Want principes en politiek, het vormt geen logische combinatie. Als iemand die koppeling wél maakt, verdient dat alleen maar respect.

Huub

Meer berichten