Huub

Zorgelijke zorg

  Column

Rondleiding bij de sportschool. "En dit is de fysiotherapie. Daar kun je ook terecht voor sportmassage. Ik heb het in mijn aanvullende verzekering zitten. Ik heb er recht op, dus ik zorg er wel voor dat ik mijn behandelingen op maak." De bonkie die me rondleidt op de plek waar ik mezelf de komende weken in het zweet moet werken, bedoelt het vast goed. Maar verdient eigenlijk een draai om zijn oren. Hoezo, 'ik zorg er wel voor dat ik ze opmaak'? En dan die reclame. 'Heeft u dit jaar nog recht op een brillenvergoeding? Kom dan nu naar Hans Anders, Pearle, Specsavers en al die andere oplichters, want daar ligt een nieuw montuurtje, misschien wel helemaal gratis, voor u klaar.' Hoezo?

Ik ben opgegroeid met het idee dat je voor sommige dingen moest betalen, zonder er gebruik van te maken. En dat is prima. Ik betaal ook premie voor arbeidsongeschikten, maar hoop het zelf nooit te worden. Zo betaal ik ook premie voor mijn ziektekostenverzekering, ieder jaar weer in de hoop dat het weggegooid geld is.

Solidariteit lijkt in deze tijd een vies woord te zijn. Wie dure verloskundige zorg verwacht, verzekert zich daar even voor en stopt met die verzekering na de bevalling. Wie een kroon nodig heeft, 'doet' een paar jaar een aanvullende tandartsverzekering. Maar wie nadenkt, snapt dat dit systeem op termijn niet houdbaar is. Waardoor de aanvullende verzekering, net zo hard als de solidariteit, zal verdwijnen.

Het is nu alleen nog wachten op de reclame waarin u wordt verteld dat het toch wel heel slim is als u zo rond uw vijftigste een flink ongeluk krijgt. Dan kunt u namelijk profiteren van die arbeidsongeschiktheidsverzekering, waar u al die jaren voor betaald heeft. U heeft er toch zeker recht op? Zorg er dan wel voor dat u het 'op maakt'.

Huub

Meer berichten