Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Traverse

  Column

Die had ik even niet zien aankomen! ‘De Traverse gaat stoppen. Op 31 maart verschijnt de laatste editie. De eindredacteur die me erover belde klonk ontdaan. Bedankt voor bewezen diensten. En veel succes in de toekomst’, zo was haar verteld.

Ik ben opgegroeid met de Traverse. Met de Brabantse Bittertafel en met die fantastische 1-aprilgrappen. Ik herinner me nog de tekening van een klaverblad dat zou worden aangelegd bij de weg naar Eindhoven. Op 1 april zou de openingshandeling worden verricht. De tekening van dat klaverblad was fenomenaal. Volgde je een afrit dan kwam je altijd gewoon weer terug op de weg waar je al op zat. Dát was natuurlijk ook de kern van een 1-aprilgrap. Als je goed kijkt of goed nadenkt, moet je je realiseren dat het eigenlijk niet kan.

De Traverse had altijd ruimte voor nieuws waar het Helmonds en later Eindhovens Dagblad zich wat te groot voor voelde. Een jubileum, een nieuwe winkel, een uit de hand gelopen hobby. Of een mooie foto uit het verleden. Er was een Helmond Sport-katern, een kermiskrant, een puzzeltje. Het was gewoon een gezellige krant die vooral door Helmonders goed gelezen werd.

De Traverse was ook zo populair omdat de mensen achter de krant zich in de gemeenschap lieten zien. Joost van Heugten, Jan-Pieter Klumpers en hun correspondenten. Ze zaten bij persconferenties, volgden de lokale verenigingen, maakten deel uit van het Helmondse DNA. Vooral Klumpers deed dat goed. In zijn slipstream haalde de commerciële afdeling veel advertenties en dus geld op. De Traverse en Helmond: het hoorde bij elkaar.

Tot volgende week dus. Commercieel deed de krant de laatste tijd al bijna niks meer. De eindredacteur moest met haar beperkte aantal uren zoveel bordjes in de lucht houden dat ook redactioneel het verschil niet meer gemaakt kon worden. En nu stopt de Traverse. Of ik ook stop? Daarover volgende week meer!

Huub

Meer berichten