Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Houtse Akkers Drama

  Column

Een nieuw huis kopen is leuk! Je wikt en weegt, praat met de bank, bekijkt de plannen, praat nog eens met de bank en dan, dan zet je de stap. Een grote stap. Natuurlijk knalt ’s avonds de kurk van de champagnefles. En ga je met de tekeningen naar je ouders en je vrienden. Wow, dat ziet er mooi uit! Proficiat. Wanneer is het klaar?

Als de koop goed tot je is doorgedrongen belandt de voorpret in een volgende fase. Hoe zitten we met het budget, wat doen we met de badkamer, de keuken en hoe gaan we het inrichten? Onvermijdelijke bezoekjes aan de meubelboulevard volgen. En natuurlijk ben je al met jan en alleman langs je nieuwe woonplek gereden. Een plek die dan nog grasveld heet.

Nou gaat er bij elke bouw wel wat mis. Vertraging, een foutje hier of daar, een maat die niet helemaal past, een muur die je wilde verzetten, maar die nu dragend blijkt te zijn. Er is allemaal mee te leven. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.

Maar zoals het op de Houtse Akkers is misgegaan, zo heb ik het nog nooit gezien. De huizen die er nu staan, zijn niet afgebouwd omdat de projectontwikkelaar en de bouwer onenigheid hebben. En ze wórden niet afgebouwd omdat ze zo’n beetje op omvallen staan. Omdat het garantiefonds, waar de 26 kopers op terug dachten te kunnen vallen, ook malafide was, zijn zij de pineut. Naast emotionele ellende, blijven ze zitten met een enorme restschuld.

Is dit nu echt een gevalletje ‘pech gehad’? Blijven in een beschaafd land als het onze deze goedwillende mensen met de enorme schade zitten? Schade waaraan heel veel partijen iets kunnen doen, behalve zij? Verzekeraars, gemeente, bouwers, projectontwikkelaars: ga eens met elkaar om tafel en help deze mensen. Ze hebben genoeg ellende gehad.

Huub

HUUB

Meer berichten