Grijze bak -2-


Foto:
Column Huub

Grijze bak -2-

  Column

Stel je voor: De gemeenteraad is het erover eens: Op de Heeklaan mag je vanaf 1 januari nog maar 30 kilometer per uur rijden. Het heeft wel voor wat discussie gezorgd, maar de kogel is door de gemeentelijke kerk en de politie krijgt de taak om direct te gaan handhaven. De hele maand januari worden in totaal duizenden Helmonders en andere autorijders op de bon geslingerd. Begin februari (!) gaat de gemeente ook de verkeersborden op de Heeklaan aanpassen. De borden met 50 km worden vervangen door borden met 30 km.

De grote vraag is: pikken wij dat? Nee, natuurlijk niet. Op het moment dat de gemeente geldende regels verandert, hebben ze ook de plicht om dat goed naar hun burgers te communiceren. Doe je dat niet, dan zul je daar als gemeente toch echt zelf voor moeten boeten. Die duizenden bonnen die de politie uitschreef, die vele uren dat oom agent in de berm stond te knippen? Allemaal verloren moeite. Die boete gaat niemand betalen.

Het klinkt logisch en dat is het ook. Toch deed de gemeente dit jaar iets soortgelijks. Zoals ik vorige week al schreef, is het beleid rond het legen van de grijze bak aangepast. Het is een aanpassing die mensen veel extra geld kan gaan kosten. Begin februari (!) liet de gemeente de Helmonders in een brief weten dat die regel op 1 januari was ingegaan. En dat kán natuurlijk niet. Door de brief te sturen erkent de gemeente dat dit de enig juiste weg is om veranderend beleid met verstrekkende gevolgen te communiceren. Dat dat een maand na invoering gebeurt is onzorgvuldig, onfatsoenlijk en dom.

Het is te hopen dat de gemeenteraad haar verantwoording neemt en de wethouder sommeert om de regels rond invoering van dit nieuwe beleid aan te passen. Anders zou mijn vraag zijn: Vuilnisman, mag deze gemeenteraad ook mee?

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden