Afvalbeleid


Foto:
Column Huub

Afvalbeleid

  Column

De gemeente Helmond heeft het afvalbeleid veranderd. Het buiten zetten van de grijze restafvalbak kost voortaan geld. Dat deed het natuurlijk altijd al, maar er is toch wel wezenlijk iets veranderd. Simpel gezegd: wie zijn grijze bak dit jaar negen keer aan de straat zet, is net zoveel geld kwijt als vorig jaar. Elke keer dat de bak vaker wordt geleegd, kost het geld. Vijf euro voor een kleine en acht euro vijftig voor een grote bak. De hoeveelheid afval in de bak doet er dan niet toe.

De gemeenteraad vond de hoeveelheid restafval in Helmond te groot worden en besloot de tarieven te wijzigen. In de plaatselijke politiek was en is daar wel het een en ander over te doen. Vooral Helder Helmond is er tegen.

Wat je van een dergelijke tariefsverhoging – want dát is het natuurlijk- vindt, mag je er van vinden. Uiteindelijk is het besluit door een meerderheid van de gemeenteraad goedgekeurd en die raad hebben we zelf gekozen. Wat niet deugt is de manier waarop deze verandering is gecommuniceerd met de inwoners.

Natuurlijk stond het veranderde afvalbeleid op de gemeentelijke infopagina’s in De Loop en in een artikeltje in Traverse. Natuurlijk was er een item op Omroep Helmond en natuurlijk heeft het in het ED gestaan. Maar als je als gemeente iets beslist dat voor veel mensen forse financiële gevolgen heeft, dan volstaat deze berichtgeving niet. De huis-aan-huiskranten worden lang niet overal bezorgd en ook niet iedereen heeft het ED of kijkt trouw naar de lokale omroep.

Wie zijn bak, net zoals tot voor kort, elke twee weken buiten zet, krijgt begin volgend jaar een naheffing van rond de honderdvijftig euro. En dat terwijl die grijze bak misschien steeds maar half vol zit. Dan betaalt niet de vervuiler, maar de onwetende en ongeïnformeerde bak-buiten-zetter.

En dat kan niet de bedoeling zijn.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden