Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Moria

  Column

Wat zouden we graag in de hoofden willen kijken van die mannen, -want ja, het zijn bijna allemaal mannen en jongens- die stenen naar de politie gooien en winkels plunderen. Waarom doe je zoiets? Een van die jongens wilde er op televisie wel iets over vertellen. Hij vond dat door de avondklok zijn vrijheid was afgenomen. Als hij om negen uur ’s avonds thuis moest zijn, kon hij net zo goed in de gevangenis zitten. Ik heb het stukje twee keer bekeken en geluisterd. Hij zei het echt.

De avondklok is vervelend. En dat de kappers niet open zijn vind ik persoonlijk ook vervelend. En dat de kroegen en restaurants dicht zijn: vervelend. Overigens, voor de kappers, de ondernemers, de horecabazen, de mensen die in al die zaken werken is het nog veel vervelender.

Of de strenge maatregelen helpen? Het wetenschappelijk bewijs is volgens mij flinterdun, maar heel veel Nederlanders snappen ook wel dat we niet de hele maatschappij nu weer open kunnen gooien. Daarvoor sterven er nog dagelijks te veel mensen aan een ziekte waarvoor een vaccin de komende maanden uitkomst gaat bieden. Even vervelend dus, even volhouden. Niet meer, niet minder, voor verreweg de meeste mensen.

In Moria ‘wonen’ op dit moment tienduizenden vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden. Onder grote druk van de Tweede Kamer beloofde de regering honderd vluchtelingen op te nemen. Inmiddels is duidelijk dat zelfs van dat bijzonder kleine gebaar niets terechtkomt.

We moeten opletten dat we onszelf in deze coronatijd niet té zielig gaan vinden. Vraag jezelf af en toe eens af hoe het zou zijn om, als vluchteling voor oorlogsgeweld, in een propvol kamp te zitten. Of in landen die onze aandacht volledig dreigen kwijt te raken, maar waar de levering van corona-vaccins pas gepland staat voor 2023. We zitten in een vervelende tijd. Klopt. Maar hé, het kan echt veel erger hoor.

Huub

Meer berichten