Een vies spelletje


Foto:
Column Huub

Een vies spelletje

  Column

Een vies spelletje spelen tegen Mark Rutte? Een tip: doe het niet. Je gaat het verliezen. Hij is de kampioen.

Vorige week was hij weer in zijn element. Tien jaar lang gaf hij leiding aan kabinetten die dertigduizend gezinnen compleet verruïneerden. De enige rode draad in deze affaire wás Mark Rutte. En toch, toch slaagt hij er als enige in om als winnaar uit deze ellende te komen. Het is knap. Asociaal, maar knap.

Aan de vooravond van de val van het kabinet calculeerde ’s lands beste debater heel koel zijn kansen en bepaalde hij zijn strategie. Hij zou verbaal flink door het stof gaan. Veel berouw tonen, misschien een beetje emotie spelen en vooral duidelijk maken dat dit ‘staatsrechtelijk’ een enorme betekenis had. Met de verkiezingen in aantocht kon hij meteen zijn politieke lot in het handen van de kiezer leggen. Klinkt goed. En dan? Dan zat hij gebeiteld. Zijn kiezers laten hem namelijk niet vallen, dat weet hij, en de andere partijen zijn zo zwak dat hij geen enkel gevaar te duchten heeft. Die verkiezingen gaat hij glansrijk winnen.

Rutte is de verpersoonlijking van het VVD-motto: ‘eerst jezelf, dan -eventueel- de rest’. In die gedupeerde gezinnen zitten nauwelijks VVD-stemmers. En de anderen? Die hebben geen last van deze mensonterende ellende. Die troosten zich met de gedachte dat Rutte het kabinet heeft laten vallen en dat hij daarmee een stevig signaal heeft afgegeven. Bovendien, hij heeft toch beterschap beloofd?

Op 17 maart staat Rutte weer glunderend bovenop het trapje. Als winnaar van een vies spelletje. De komende vier jaar belt hij weer regelmatig met de bazen van Shell, Unilever en ING om ervoor te zorgen dat hun belangen gediend worden. De gedupeerde ouders heeft hij gebruikt als campagnemiddel. Niet meer en niet minder.

Onze minister-president is kampioen vieze spelletjes. En zijn aanhang vindt het prachtig.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden