Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Beste Hugo,

  Column

Wat zou ik doen als ik op dit moment Hugo de (loop)Jonge van Mark Rutte zou zijn? Ik vraag het me wel eens af. Zou het nou echt zo moeilijk zijn? Dat regelen van die vaccinaties.

GGD en RIVM zijn overheidsinstanties. Bestuurlijk gezien is Hugo er de baas over, deels met collega’s uit het kabinet.

Ik zou met die twee clubs even kort om tafel gaan. Wat kunnen ze wél? Hoeveel mensen kunnen ze leveren, welke informatie kunnen ze beschikbaar stellen, welke rol kunnen ze spelen? Vervolgens praten met huisartsen en ziekenhuizen. Die clubs zijn prima georganiseerd, en hebben goed in het oog wat wel en wat niet kan. Wat kan hun bijdrage zijn en op welke termijn kunnen ze aan de slag?

Daarna nog praten met organisaties die mogelijk kunnen ondersteunen. Wat kan het Rode Kruis, wat kan defensie en hoeveel mensen kunnen mbo’s en hbo’s in korte tijd opleiden en beschikbaar stellen om te ondersteunen?

Als je dat allemaal weet, beste Hugo, dan ga je even naar je kamertje. Je nodigt een paar slimme(re) ambtenaren uit en je gaat doen wat je in de afgelopen maanden nog niet hebt gedaan: je gaat de verantwoordelijkheid pakken en je gaat regie voeren.

Doel is het om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk Nederlanders die het willen, te vaccineren. Daar ga je als de wiedeweerga een plan voor maken. Jij voert de regie!

Jij bepaalt of er in tenten of in sporthallen geprikt wordt, jij bepaalt dat er, zo gauw er genoeg vaccins zijn, niet tussen 8 en 5, maar tussen 6 en 21 uur geprikt wordt en jij geeft aan dat de voorgestelde 18 prikken per uur worden opgevoerd tot 30 prikken per uur.

Zo moeilijk is het niet, beste Hugo. Regel het verdomme onderhand eens!

Huub

Meer berichten