Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Geen applaus maar …

  Column

Eind januari hebben de eerste Nederlanders twee keer het vaccin van Pfizer ingespoten gekregen. Ze zijn dus beschermd tegen corona. Het zijn vooral medewerkers in de zorg. Je weet wel, die mensen waar we allemaal zo hard voor klapten. En die mensen die zich ook nu nog het vuur uit de sloffen lopen om blackfridayshoppers en Ikea-adepten te ondersteunen in hun strijd tegen het virus.

Minister de Jonge heeft al laten weten dat hij er niets voor voelt om mensen die het vaccin hebben gehad, ook bepaalde faciliteiten te geven. Hij wil minimaal wachten tot iedereen de kans heeft gehad om zich te laten inenten. En gezien het tempo van de Nederlandse overheid kan dat nog minstens een jaar duren.

Ik ben het weer niet met deze minister eens. Áls er een kans is om de zorgmedewerkers eens wat extra’s te bieden dan is het nu. Heel Nederland zou het ze gunnen als ze in februari gewoon naar de bioscoop zouden kunnen. Als ze werden uitgenodigd om wedstrijden van hun favoriete voetbalclub te bezoeken. Als restaurants op bepaalde dagen de mogelijkheid bieden aan gevaccineerd zorgpersoneel om wél een tafeltje te boeken. Als ze wél gewoon in de carnavalsvakantie een biertje kunnen drinken, al is het maar met collega’s.

Minister de Jonge is een starre man. Bang om de controle, die hij al een hele tijd kwijt is zonder het te beseffen, te verliezen. Bang om met twee maten te meten, terwijl ik me niet kan voorstellen dat iemand er problemen mee heeft. En als dat wel het geval is? Nou, prima, dan is dat maar zo. Het wordt tijd dat de zorgmedewerkers meer krijgen dan alleen applaus of een grote mond als een bepaalde beleidsregel ons niet bevalt.

Geef de mensen in de zorg geen applaus, maar wat meer vrijheid, als het straks kan. Ze hebben het verdiend!

Huub

Meer berichten