Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Vluchtelingen en woningen

  Column

‘De woningcorporaties in Helmond hebben in het afgelopen jaar 74 statushouders een woning gegeven.’ Ik las het op de Weblog van Helmond. En ik las ook de reacties. Waar ik echt kotsmisselijk van werd.

In Nederland is sprake van een woningtekort. Op dit moment ongeveer 330.000, maar in 2025 is dat aantal al opgelopen tot 419.000. Dat komt door tal van oorzaken: een verkeerde bevolkingsprognose van het CBS, de bankencrisis, een tekort aan bouwvakkers, de verhuurdersheffing die ervoor zorgt dat woningcorporaties geen geld hebben voor bouwplannen, de overheid die geen beleid meer heeft gericht op groeiwijken (vinex), hoge grondprijzen, stikstofreductie en vooral een gebrek aan nationale regie. Je zou daarbij ook nog de huisjesmelkers kunnen aanvoeren die, vooral in de grotere steden, leegstaande panden kopen om ze tegen woekerprijzen te verhuren.

Gevolg is dat er te weinig huurhuizen zijn. En dat mensen die staan ingeschreven dus heel lang moeten wachten. Een aantal van die mensen reageerde op het hierboven genoemde bericht op de plaatselijke nieuwswebsite.

De mensen die reageren verdienen wat mij betreft een plaats in de Tweede Kamer of minstens in de gemeenteraad. Zij hebben namelijk voor dit ingewikkelde probleem dé oplossing. Geen berekeningen, geen idee waar het precies is misgegaan, geen moeilijke oplossingen, nee, zij weten het: HET LIGT AAN DE BUITENLANDERS! Als die deze huizen niet gekregen hadden, dan was het probleem opgelost.

Ik ken een van die 74 mensen. Een tandarts uit Syrië. Gevlucht met vrouw en drie kinderen. De twee oudste werden vermoord. Net als zijn bejaarde moeder. Voor zijn ogen. Drie jaar zat hij met een ander gezin op een kleine kamer in een asielzoekerscentrum. Met twee zwaar getraumatiseerde kinderen. Hij heeft nu een huis. Werkt in de schoonmaak, net als zijn vrouw. Langzaam krijgen ze hun leven op orde. De gelukszoekers! Kotsmisselijk word ik ervan.

Huub

Meer berichten