Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Topkok bij St. Lambert

  Column

Restaurants blijven dicht. Te veel gevaar op coronabesmetting, vindt de regering. Restauranthouders balen en doen van alles om, binnen de wettelijke regels, toch een beetje brood te verdienen. Thuisbezorgen, afhalen, ons enige sterrenrestaurant maakt zelfs heerlijke pizza’s die je thuis kunt afbakken. De familie Boers van hotel-restaurant St. Lambert bedacht een ander plan. Hun hotel mag namelijk open blijven en gasten van dat hotel mág je eten aanbieden.

Samen met chef Djailany van den Laarschot vonden ze een maas in de wet. Gasten die tóch uit willen eten, reserveren een kamer in het hotel en de avond ervoor kunnen ze genieten van een diner, gekookt door de gerenommeerde kok van restaurant Nastrium. Kosten 350 euro voor twee personen, inclusief kamer en ontbijt, mocht je daar trek in hebben.

Ik worstel ermee. De Boersjes zijn hartstikke sympathiek. En Djailany is een topkok. Bovendien, de burgemeester heeft ernaar gekeken en zij zag geen wettelijk bezwaar. Creatief met regels, goed bedacht, zou je kunnen zeggen.

Toch zie ik een paar lelijke rafelrandjes. Op deze manier uit eten is, met deze prijs, namelijk wel voorbehouden aan een zeer select gezelschap. De Helmonder met geld kan ondanks de landelijke sluiting van de restaurants wél uit eten, de gewone Helmonder moet maar wachten.

Ook twijfel ik een beetje over de collegialiteit van deze actie. Álle restaurants moeten dicht, álle Helmondse collega’s zitten met een probleem en iedereen ziet dat de actie van St. Lambert en Nastrium eigenlijk niet de bedoeling is.

Ik zei het al, ik worstel. Maar de twijfel en mijn minder goede gevoel overheersen. Als we straks allemaal weer kunnen genieten van de vele goede restaurants in Helmond, zal mijn eerste keuze niet bij St. Lambert liggen en ook niet bij Nastrium. En tot die tijd steun ik de lokale horecaondernemer door als een malle af te halen en thuis te laten bezorgen. Het is bovendien een stuk goedkoper dan een avondje St. Lambert.

Huub

Meer berichten