Foto:
Erik de Vries

Moeilijke tijden voor het centrum

  Column

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft eens per maand een column in de Traverse over het centrum van Helmond en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden. 

De gevreesde tweede coronagolf, we zitten er midden in. Deze zomer leek het er nog op dat we ons normale leventje weer een beetje konden oppakken. De horeca en de culturele instellingen gingen – weliswaar met de nodige beperkingen – weer open. Met dank aan het prachtige weer genoten we van een hapje en een drankje op het terras. Grote evenementen en festivals zaten er nog niet in, maar we maakten er met z’n allen het beste van. We dachten en hoopten dat we het ergste hadden gehad.

Maar helaas, na de zomer schoot het aantal coronabesmettingen weer omhoog. Gevolgd door een toenemende druk op de gezondheidszorg. Extra maatregelen waren onvermijdelijk. Voor de horeca betekende dat eerst forse beperkingen in de openingstijden en vervolgens een complete sluiting. Een sluiting waarvan we tot op de dag van vandaag niet weten hoe lang die duurt. Dat is een enorm hard gelag voor alle horecaondernemers die voor de tweede keer in korte tijd hun inkomsten zien opdrogen.

Maar ook de rest van het centrum wordt hard geraakt. Het is wéér stil in de stad. In de strijd tegen het virus wordt ons allemaal gevraagd om alleen te winkelen voor noodzakelijke boodschappen en daarna naar huis te gaan. Even voor de gezelligheid naar ‘de stad’ is er dus niet bij. Dat kost winkeliers natuurlijk veel omzet. Vergeleken met vorig jaar rond deze tijd zijn de bezoekersaantallen in het centrum met meer dan een derde gedaald.

Nog even en het is december. Normaal gesproken voor veel ondernemers in het Helmondse centrum een hele drukke maand waarin ze een groot deel van hun omzet halen. Hoe dat nu zal gaan is moeilijk in te schatten. Ik hoop van harte dat er de komende weken wat versoepelingen mogelijk zijn zodat zowel horeca als retail nog een beetje van de schade van de afgelopen maanden kunnen inhalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden