Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Geen vuurwerk?

  Column

Ik haat vuurwerk! Nog steeds schrik ik elke nacht bijna wakker van enorme knallen. Nog steeds denk ik dan bij mezelf aan al die arme huisdieren die hier ook enorm veel last van moeten hebben. Maar … het kabinet heeft besloten tot een volledig vuurwerkverbod op 31 december. Eind goed, al goed. Of niet?

De druk werd hoog. Zeker vanuit de zorgsector werd het kabinet gevraagd om zo snel mogelijk met een totaal vuurwerkverbod te komen. De oproep is logisch, de instemming van het kabinet vind ik echter te makkelijk.

Het kabinet Rutte kenmerkt zich in grote mate door het over de schutting kieperen van dingen die ze lastig vinden. Het liefst hebben ze dat iedereen alles zo’n beetje zelf regelt. Liberaal noemen ze dat. En de gemeentes letten er wel op dat dat allemaal goed gaat. Jeugdzorg, WMO, extra maatregelen in verband met corona, wij gaan er als kabinet niet over. Eigen verantwoordelijkheid en veel plezier ermee.

Instemmen met de logische vraag vanuit de zorg vind ik, ondanks mijn afkeer van die herrie, ook wel een makkelijke oplossing. Natuurlijk is er veel sympathie voor de maatregel. Iedereen snapt dat de ziekenhuizen overbelast zijn, iedereen weet dat oog- en handletsels zeker nu een irritante afleiding zijn voor de mensen die in het ziekenhuis met doodzieke patiënten te maken hebben.

Maar toch: hoe ziet het kabinet dit voor zich? Wie gaat dat vuurwerkverbod handhaven? Hoeveel agenten en boa’s heeft dit kabinet tot haar beschikking om op 31 december op alle knallen af te gaan? Het kabinet verbiedt en legt de handhaving in handen van mensen die ook al zwaar overbelast zijn. Het verbod komt eenvoudigweg te laat. Het is opnieuw een teken dat het kabinet slechts reageert en niet vooruit kijkt.

Mijn hart gaat uit naar mensen in de zorg. Maar met dit soort ondoordachte maatregelen ook naar de agenten en boa’s die op de laatste dag van het jaar ingeroosterd staan. Rustige dienst, zou ik zeggen, maar ik vrees dat dat er niet van komt.

Huub

Meer berichten