Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Doe de bieb open!

  Column

Van alle maatregelen die het kabinet neemt om de gevolgen van het coronavirus zo klein mogelijk te houden, is het sluiten van de bibliotheken wel de allerdomste. Wie heeft dit bedacht, waar komt dit vandaan?

In (kleding)winkels buitelen mensen nog steeds om elkaar heen, in scholen zitten jongeren met soms 35 bij elkaar in een slecht geventileerde ruimte, vliegen is geen probleem en in kerken komen nog steeds honderden, zingende mensen bij elkaar. Rutte vindt het allemaal goed, maar hij vindt het wel verstandig om musea en bibliotheken te sluiten.

De sluiting heeft volgens het kabinet te maken met het aantal verkeersbewegingen van vervoersstromen. Ofwel: hoe krijg ik zoveel mogelijk onzin in één zin? Ik heb nog nooit in de file gestaan op weg naar de bibliotheek. Integendeel. Als het ergens lekker rustig is, dan is het daar. Waar je je even kunt afzonderen van alle hectiek. Waar je een krantje, een tijdschrift kunt lezen, waar jongeren kunnen studeren als dat thuis moeilijk is, waar je altijd op internet kunt zoeken. En oh ja, waar je een boek kunt pakken en mee naar huis nemen. Zodat je even op bezoek kunt naar een andere wereld. Naar een fantasiewereld, zonder corona. Naar vroeger, naar de toekomst, naar … zeg het maar.

Het sluiten van bibliotheken en musea is een maatregel voor de bühne. Niet gebaseerd op bezoekerscijfers, niet gebaseerd op besmettingscijfers. Het is een maatregel die ervoor zorgt dat sportscholen open kunnen blijven en dat kinderen en jongeren nog steeds in veel te volle klaslokalen les kunnen krijgen.

Volgende week zal blijken dat deze sluiting geen enkel effect heeft gehad op het aantal besmettingen. Hopelijk wordt deze onzinmaatregel dan ook snel weer teruggedraaid.

Huub

Meer berichten