Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Eigenwijs

  Column

Wat zijn we toch een eigenwijs volkje. En nee, dan heb ik het deze keer niet over het feit dat heel Europa al maanden met mondkapjes rondloopt en dat bij ons nu héél lang wordt nagedacht over hoe we dat wettelijk moeten regelen. Ik heb het over iets anders. Over de aanstaande verkiezingen.

Deze week zijn de Amerikanen aan de beurt. Of ja, deze week. Ze kunnen al een hele tijd stemmen en dat hebben ze ook in grote getalen al gedaan. Wij komen volgend jaar aan de beurt. Op 17 maart.

Afgelopen week kwam Kajsa Ollongren, onze D’66 minister van Binnenlandse Zaken, met het idee om die verkiezingen over meerdere dagen uit te smeren. Je kunt dus niet alleen op woensdag 17, maar ook op maandag en dinsdag, 15 en 16 maart, al je stem uitbrengen. En mensen van zeventig of ouder kunnen zelfs per post stemmen. De reden is dat het op de verkiezingsdag op deze manier niet te druk wordt op de stembureaus en dat ouderen, die een gang naar de stembus niet veilig vinden, toch iets te kiezen hebben.

Ik vind het niet zo’n slecht idee van de minister. Wat ik alleen niet snap is dat nu weer alleen gekozen wordt voor het stemmen op doordeweekse dagen. Waar in nagenoeg alle andere West-Europese landen op zondag wordt gestemd, kiest Nederland daar -nu nog- niet voor.

De Kiesraad, het orgaan dat belast is met de organisatie van de verkiezingen, zegt dat in Nederland niet op vrijdag, zaterdag en zondag gestemd wordt vanwege religieuze redenen. Orthodox-protestantse kiezers mogen op zondag geen stem uitbrengen en op vrijdag en zaterdag mogen joden dat niet. Dat voor heel veel andere landgenoten de zondag juist een ideale dag is om te gaan stemmen, dat is dan even minder belangrijk.

We blijven een verdomd eigenwijs volkje.

Huub

Meer berichten