Foto:
Huub

Licht in de tunnel

  Column

Klopt. Het zijn beroerde tijden. Corona overheerst ons dagelijks leven. Ziekenhuizen stromen vol, zorgmedewerkers raken overbelast en steeds strengere maatregelen hangen boven ons. In een dergelijke tijd ligt negativisme op de loer. Niks deugt, iedereen doet alles fout, regels zijn stom en worden niet nageleefd. En toch, toch zie ik licht aan het einde van de tunnel.

Tien maanden geleden lazen we voor het eerst over een vreemd virus in China. Maar nu het einde van het eerste coronajaar nadert, zijn er wel degelijk goede stappen gezet. Een vaccin is er nog niet, maar het komt elke dag dichterbij. Sneltesten laten over een paar weken binnen enkele seconden of minuten zien of we het virus onder de leden hebben en in de ziekenhuizen is de behandeling van patiënten met corona al sterk verbeterd.

Sneltesten, die overigens al in veel landen gebruikt worden, zijn geen wondermiddel, maar ze gaan wel helpen. Als alle gasten van een restaurant negatief testen, dan kunnen ze ook best aan tafel, lijkt me. Of naar een vergadering, werk, winkel of café. Misschien zelfs wel naar een theater of sportwedstrijd.

De komende weken gaan we dat zien. En ondertussen wordt er op diverse plaatsen in de wereld verder gewerkt aan een nieuw vaccin.

Klopt. Aan het einde van een tunnel zie je het licht. En die tunnel is nog best lang. Bovendien zitten we momenteel in een van de donkerste stukken van die tunnel. We zullen er even doorheen moeten. Nog een paar weken, misschien wat langer, maar vanaf eind november, begin december is de kans groot dat er langzaam maar zeker wat verlichting komt. Ik ben positief. Als straks de dagen langer en donkerder worden, gaan we het licht steeds helderder zien. Daar hou ik me dezer dagen aan vast.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden