Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto:
Column Huub

Bouwen in Helmond

  Column

Als ik een huis ga bouwen kijk ik -denk ik- eerst hoe groot dat huis moet worden. Ik wil er graag zo lang mogelijk in wonen, dus ik probeer ook een beetje vooruit te kijken. Hoe oud zijn de kinderen, ga ik van huis uit werken, wil ik een flinke tuin, etc.

Als gemeente kijk je ook vooruit bij de bouw van gemeentelijke voorzieningen. Ik snap dat het daarbij soms moeilijker is om alle ontwikkelingen vooraf te kunnen inschatten. Maar toch … Als ik nu lees dat zowel de bibliotheek als het Kunstkwartier veel ruimte over hebben, vraag ik me toch af waarom er destijds is gekozen voor de grote gebouwen waar ze nu inzitten. De bibliotheek is pas tien jaar oud, het Kunstkwartier slechts een paar jaar ouder. Nu wordt gesproken over samengaan, mogelijk zelfs in een nieuw gebouw. Wat een kapitaalvernietiging!

Misschien is het een idee om de plannen voor het nieuwe Huis van de Stad naar aanleiding van deze nieuwe ontwikkeling nog eens tegen het licht te houden. Is dat grote, nieuwe gebouw wel nodig? Kan het niet wat minder, ook in het licht van het nieuwe werken, waarin mensen steeds vaker vanuit huis aan de slag gaan?

Van de gemeente mag je verwachten dat ze zorgvuldig en zuinig omgaan met gemeenschapsgeld. Ons geld! Op deze manier staat de stad straks vol met grote gebouwen, die nauwelijks verhuurbaar of verkoopbaar zijn, omdat de gemeente het ooit nodig vond om ze te bouwen. Boscotondo en de Stadswinkel, straks mogelijk de nieuwe bieb en het Kunstkwartier. En dat terwijl de oude bieb nog steeds geen nieuwe bestemming heeft.

Misschien is het een idee om een aantal gemeentelijke afdelingen, zoals bijvoorbeeld cultuur en onderwijs, een plekje op de leegstaande vierkante meters in bieb en Kunstkwartier te geven. Kan meteen het Huis voor de Stad wat kleiner worden.

Huub

Meer berichten