Foto:
Huub

Makkelijke politiek

  Column

Ik draag Helder Helmond een warm hart toe. Als een van de weinige politieke partijen zoeken ze met grote regelmaat de Helmonders op. Als politieke partij, zeker lokaal, moet je dat doen. Praat met je achterban, zoek ze op, stimuleer ze om over dingen na te denken en erover te praten. Dat is prima, daar moeten ze vooral mee doorgaan.

Van een politieke partij verwacht ik echter wel een beetje meer. Zo viel me de inbreng op twee lokale ‘hot issues’ de laatste weken op. Martijn Rieter, het jeugdige boegbeeld van de lokale partij, reageerde namens zijn partij op zowel de huisvesting voor arbeidsmigranten als op het afvalbeleid. Op beide onderwerpen mis ik de inhoud.

De gemeente komt met een nieuw afvalbeleid en eerlijk gezegd, ziet dat er niet slecht uit. Centraal in dat beleid is dat de grijze bak minder vaak wordt opgehaald. Helder Helmond vreest een verkeerd effect, namelijk illegale dumping van afval. Ze verwijzen ook naar andere gemeenten waar dit ook zou gebeuren. In die reactie mis ik nogal wat. In welke gemeenten is dat het geval? Welke cijfers liggen er onder dit onderbuikgevoel? En ook, wat stel je dan voor om de prijs van de afvalverwijdering in de hand te houden?

Ook rond de huisvesting mis ik diepgang. Natuurlijk is elke druk op de huidige woningmarkt slecht. Maar wat is het onderliggend probleem van arbeidsmigratie? Hoe wil Rieter het Helmondse ‘granieten’ bestand inzetten om mensen aan het werk te krijgen, zodat we geen migranten nodig hebben?

Het lijkt erop dat Helder Helmond wat al te makkelijk wil inspelen op, in dat laatste geval, sentimenten bij de Helmondse bevolking. Inspelen mag natuurlijk, maar doe dat dan wel met een werkbaar alternatief voorstel. Oppositie voeren is meer dan zeggen dat iets niet goed is. Van een partij als Helder Helmond, die ik nog steeds een warm hart toedraag, verwacht ik iets meer dan alleen makkelijke politiek.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden