Foto:
Huub

Eigenwijze Wilmie

  Column

Gemeenten krijgen steeds meer op hun bordje. Het Rijk wil vooral graag af van dure zorgtaken. Onder het mom van ‘dat kun je beter dichtbij de mensen regelen’ worden die vanuit Den Haag naar de gemeenten geschoven. Ondertussen wordt een flinke korting toegepast. Als je het dichterbij kunt regelen, kan het immers ook goedkoper.

Gemeenten, zeker kleinere gemeenten, blijken vaak niet goed in staat om deze complexe materie goed uit te voeren. Ze worstelen met samenwerkingsverbanden, stellen consulenten, toegangsmedewerkers, casemanagers en generalisten aan. Doel is om goede zorg te verlenen én tegelijkertijd bezuinigingen door te voeren. Gemeentelijke organisaties worden met deze toevoeging van taken steeds zwaarder belast. Bovendien, ze zijn er niet op ingericht. Ook gemeentelijke bestuurders en gemeenteraden moeten ineens beleid maken en controleren op een gebied waar ze maar weinig verstand van hebben. Dat gemeenten hierover bij het Rijk aan de bel trekken is dus logisch.

Verbazingwekkend in dat kader is het dat de gemeente Gemert-Bakel onlangs besloot om de LEVgroep bij het grof vuil te zetten. De LEVgroep is een welzijnsorganisatie die in Gemert-Bakel op een breed terrein actief is. De vijftien beroepskrachten zijn helemaal geïntegreerd in het lokale leven. Ze helpen vluchtelingen, geven cursussen op het gebied van sociale weerbaarheid, helpen de dorpsondersteuners en de mantelzorgers, programma’s voor jongeren, en doen nog veel meer. Dat doen ze vanuit een onafhankelijke positie en vanuit hun eigen kennis en ervaring.

De gemeente Gemert-Bakel wil dat niet meer. Vooral wethouder Wilmie Steeghs regelt het liever zelf. Eigenwijze Wilmie wil dat de welzijnsmedewerkers deel uitmaken van haar eigen gebiedsteams, zodat ze de financiële inzet beter kan beheersen. Het gevolg? De zorg zal verschralen, maar het huishoudboekje zal zwarte cijfers laten zien. Het is weer een signaal dat gemeenten hun eigen kennis en kunde overschatten en niet berekend zijn op hun taken.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden