Foto:
Erik de Vries

Blik op Helmond centrum - Een half jaar coronacrisis

  Column

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft eens per maand een column in de Traverse over het centrum van Helmond en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden.

Ruim een half jaar is het nu geleden dat de coronacrisis losbarstte. Weinig mensen zullen op dat moment al voorzien hebben dat corona zó lang zó veel invloed op ons dagelijks leven zou hebben. Ook het dagelijks leven in het centrum is er hard door geraakt. De horeca ging in eerste instantie helemaal op slot en bezoekersaantallen in de winkels liepen keihard terug. Inmiddels kan er gelukkig wel weer wat meer, maar terug op het oude niveau zijn we nog lang niet.

Terugkijkend op de afgelopen zomer heb ik een dubbel gevoel. Aan de ene kant ben ik blij dat we de horeca extra ruimte hebben kunnen geven met grotere terrassen en dat we met Zomer Parkpret nog een klein beetje vertier in het centrum hebben kunnen brengen. Ook de ondernemers en het Centrummanagement hebben kans gezien een aantal activiteiten te organiseren. De terrassen zaten regelmatig goed vol en dat gaf toch de nodige sfeer en gezelligheid. Aan de andere kant zie ik de worsteling van veel ondernemers die maar met moeite hun hoofd boven water kunnen houden en baal ik dat evenementen als de kermis en het Drakenbootfestival niet door zijn gegaan.

Nu de zomer is afgelopen staan we voor nieuwe vragen. Wat brengt ons de herfst en winter? Waar kunnen we als gemeente nog een helpende hand toesteken? Mijn uitgangspunt daarbij is dat we tegemoet zullen komen waar dat mogelijk is. Tegelijkertijd moeten we blijven beseffen dat het virus nog onder ons is. Ik begrijp heel goed dat veel mensen het helemaal gehad hebben met alle maatregelen. Ik ben er zelf ook onderhand wel klaar mee. Maar zo lang er nog geen vaccin of goed werkend medicijn is hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een tweede golf te voorkomen. En dat betekent helaas dat we voorlopig nog aan de regels als 1,5 meter afstand houden en thuis blijven bij klachten vast zitten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden