Foto:
Huub

SP, wat doe je?

  Column

Eigenlijk heb ik deze keer geen driehonderd woorden nodig om mijn verbijstering uit te spreken. Witheet, piswoest werd ik vorige week toen ik in het ED het verhaal las over de Helmondse Marieke van de Ree. Marieke viel, kreeg een lichte hersenschudding en zit sindsdien in de misère. Vier jaar lang liep ze ziekenhuis in en therapieruimte uit tot geconstateerd werd dat ze FNS had. Een chronische ziekte die haar steeds afhankelijker maakt.

Marieke werd niet alleen chronisch ziek, ze kreeg ook nauwelijks steun van de gemeente Helmond. Ze stapte naar de rechter om voldoende huishoudelijke hulp te krijgen en die gaf haar gelijk. Groot gelijk. De gemeente bekijkt ondertussen of ze in hoger beroep gaat.

Wat een hardvochtigheid, wat een gebrek aan empathisch vermogen, wat een bestuurlijke arrogantie! Wethouder Harrie van Dijk is verantwoordelijk voor dit beleid. Beleid waar hij nog steeds achter staat, zegt hij in de krant. Tja, Harrie is een aardige vent, maar als wethouder wordt hij natuurlijk volledig omver geblazen door ambtenaren die ‘wel weten hoe het zit’. Natuurlijk valt het de wethouder aan te rekenen dat hij niet een dikke streep onder deze zaak zet, maar daadkracht zit nu eenmaal niet in zijn portefeuille.

Wat misschien nóg schrijndender is, is dat de Helmondse SP dit allemaal goed vindt. Wat is er in godsnaam met die club aan de hand? Twee jaar geleden was wethouder De Vries nog zo trots dat er een miljoen extra naar armoedebestrijding ging. ‘Meer huishoudens worden nu geholpen en dat willen we verder uitbreiden’, zei hij letterlijk, en: ‘niemand vraag erom ziek of gehandicapt te zijn’.

En nu, nu stuurt diezelfde wethouder, met zijn SP-fractie, mensen bewust naar de Voedselbank. En weigert hij het WMO-beleid menselijker te maken. De SP maakt een karikatuur van zichzelf. En Marieke is slechts één van de slachtoffers.

Huub

HUUB

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden