Foto:
Huub

Mijn koophuis

  Column

Geen vakantie naar het buitenland dit jaar, dus tijd voor wat andere zaken. Me ondertussen realiserend dat ik toch in een prachtig huis woon. Mooie wijk, geen problemen. En mijn huis in een goede tijd kunnen kopen.

Paar keer, ook op het goede moment, verkocht en nieuw gekocht. En nu zit ik er mooi bij. Van de gelegenheid ook gebruik gemaakt om mijn hypotheekpercentage even bij te stellen. Mijn huis is, zonder dat ik er iets aan heb gedaan, veel meer geld waard geworden en blijkbaar heeft dat gevolgen voor het rentepercentage van je hypotheek. Wist ik niet, maar blijkt wel te kloppen.

Ik keek gisteren eens naar mijn bankafschriften en zag dat ik vijftien jaar geleden nog € 950 euro aan hypotheek betaalde. Ondertussen is dat bedrag gezakt tot een kleine € 800 euro. Bruto, hè. Dus in werkelijkheid is het nog een stuk minder.

Grenzend aan onze straat staan huurhuizen. Een goede vriend van me woont daar. Toen ik mijn verhaal vertelde, zette hij zijn eigen situatie er tegenover. Vijftien jaar geleden betaalde hij € 600 euro huur. Met een gemiddelde huurstijging van drie procent is die huur inmiddels gestegen tot € 907,47.

Ik kon mijn oren niet geloven. Omdat ik het geluk had gehad om ooit een huis te kunnen kopen, betaalde ik nu per maand netto driehonderd euro minder. Oké, ik zit met de OZB, heb onderhoudskosten, maar toch. Ik heb een veel groter huis én ik bouw een mooi zakcentje op voor mijn kinderen. Bovendien, als ik zelf wil cashen, kan ik een aardig bedrag op mijn rekening bij laten schrijven.

De huurprijzen in Nederland rijzen de pan uit en dat is niet eerlijk! Corona of geen corona, daar moet echt iets aan gebeuren. Wonen, fatsoenlijk en betaalbaar wonen, is een recht. Ook voor mensen die in een huurhuis wonen.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden