Plaatje van een van de opnames van de film Wending.
Plaatje van een van de opnames van de film Wending. (Foto: )

Opnames film ‘Wending’ van start

De opnames van de speelfilm ‘Wending’ zijn deze maand van start gegaan. De film wordt in achttien draaidagen opgenomen. De makers willen jongeren confronteren met de heftige gevolgen van pesten. Ze willen daarmee aanzetten tot actie.

SOMEREN - ‘Wending’ is een productie van Stichting Boyd’s Dream en de Peelpioniers. De film wordt met hulp van ongeveer honderd vrijwilligers - voornamelijk jongeren - gerealiseerd. Het idee komt van Joop Kessels uit Heeze. Hij schreef ook het verhaal waarop de film is gebaseerd. Kessels, oprichter van de Stichting Boyds Dream wordt al jarenlang aangegrepen door de heftige verhalen over kinderen die gepest worden en de gevolgen daarvan ondervinden. De eerste plannen dateren van een jaar of vijf geleden. “Ik ben er altijd in blijven geloven dat het goed zou komen”, zegt Kessels, die vorig jaar de samenwerking is aangegaan met Geert Bukkems van de Peelpioniers uit Someren.

Klaas Wilting

Oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting is een van de ‘bekende’ ambassadeurs die zich aan het project hebben verbonden. Verder zijn dat onder meer de elfjarige wereldkampioen kickboksen Amira Tahri, voormalig topbasketballer Henk Pieterse en het dertienjarige danstalent Daniel Stosic uit Deurne. Wilting is al jaren bij de film betrokken. “Het is een hele poos stil geweest. Vooral omdat er gezocht werd naar middelen om de film te financieren”, vertelt Wilting. Hij speelt de rol van rector van de school waarop de hoofpersonages Max en Floor zitten. “

De makers willen de complexiteit van de problematiek laten zien en gaat daarbij de heftige gevolgen niet uit de weg. De impact van het filmproject wordt onderzocht door de GGD Brabant Zuidoost. Er wordt gekeken of de kijk van jongeren op het onderwerp verandert door deelname aan het project. “Wending is een heftige en aangrijpende film. We zijn daarom heel benieuwd hoe de jongeren dit project ervaren”, zegt Ellen van Bree van de GGD.

Daarnaast is het bedoeling dat de hoofdrolspelers regionale ‘ambassadeurs’ tegen pesten worden en gaan zorgen voor een pestvrije Peelregio. Regisseur Eric Joosten (20) heeft uitgekeken naar het maken van de film. “In totaal zijn we een jaar bezig geweest met de voorbereidingen. Het thema leeft enorm. Bijna iedereen heeft namelijk een eigen verhaal over pesten.”

Een bomvolle opnameweek werd zondag afgesloten bij natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze. Ook werd er gefilmd bij het Varendonck College in Someren. De perspresentatie bij het VarendonckCollege werd donderdag bijgewoond door Dilia Blok, burgemeester van Someren. Beiden juichen het initiatief toe. Blok geeft aan dat er nog steeds een taboe rondom het onderwerp heerst. Ze hoopt en verwacht dat de film een bijdrage levert aan het beter bespreekbaar maken van pesten. De film is naar verwachting begin 2021 af. ‘Wending’ is te zien in lokale theaters en bij scholen in heel het land.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden