Vrijwilliger Jeanne Evers met 'haar' voorleesgezin in de Kasteeltuin in Deurne
Vrijwilliger Jeanne Evers met 'haar' voorleesgezin in de Kasteeltuin in Deurne (Foto: Rita Sponselee)

Voorlezen in gezinnen is succes

'Grotere woordenschat geeft kinderen zelfvertrouwen'

Helmy van Dooren

De VoorleesExpress in Deurne blijkt na een jaar een succes. In méér dan 30 gezinnen werd en wordt al voorgelezen. Hiermee is de doelstelling voor afgelopen schooljaar ruim gehaald. Na de vakantie starten 10 nieuwe gezinnen. Gezinnen en scholen zijn enthousiast. Zo merken scholen vooruitgang op taalgebied.

DEURNE - Via de VoorleesExpress bezoekt een vrijwilliger twintig weken lang een gezin dat taalondersteuning kan gebruiken. Zowel Nederlandse als anderstalige gezinnen met een kind van 2-8 jaar komen in aanmerking. De vrijwilliger leest voor en speelt taalspelletjes, zo krijgen ouders tips om zelf meer met taal in huis aan de slag te gaan.

Initiatiefnemer en coördinator Yvonne van Bussel geeft na een jaar aan: “Het is nog leuker dan ik vooraf dacht. De reacties van de gezinnen zijn positief en het is een mooi gevoel dat je samen aan iets werkt. Ik denk dat er nog veel meer gezinnen baat kunnen hebben bij de VoorleesExpress.”

Gezinnen kunnen zich zelf aanmelden, maar ook basisscholen kunnen kinderen signaleren. “Gezinnen zijn enthousiast. Sommige kinderen huilen na twintig weken bij het afscheid van de vrijwillige voorlezer.” Ook scholen zijn positief. “Door een grotere woordenschat krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Volgens de scholen gaan ze ook vooruit in begrijpend lezen.”

Yvonne van Bussel noemt enkele overige successen na één jaar VoorleesExpress. “Ouders geven aan bruikbare handvaten te krijgen om meer met taal bezig te zijn. Sommige kinderen die eerst voorgelezen zijn, gaan nu zelf voorlezen aan broertjes en zusjes. En kinderen gaan naar de bibliotheek om boeken te lenen.”

Voorlezen tijdens corona

De Deurnese initiatiefnemer roemt verder het enthousiasme, de betrokkenheid én de creativiteit van de vrijwillige voorlezers. Dat laatste kwam zeker van pas, toen corona kwam. “Sommigen gingen toen over op videobellen of Skypen. Ze hielden contact met het gezin door kaartjes, telefoontjes en tekeningen. Omdat niet elke thuissituatie zich leent om 1,5 meter afstand te houden, spreekt sinds de versoepeling van de regels een aantal gezinnen bij de Ossenbeemd af(Natuur- en Milieueducatiecentrum, red.). Daar kunnen ze buiten aan tafels zitten met voldoende afstand van elkaar. Als het buiten weer kouder wordt, mogen ze ook naar binnen bij de Ossenbeemd.” De VoorleesExpress zoekt overigens nog meer locaties.

Dankzij subsidies van de gemeente en diverse fondsen kan de VoorleesExpress zeker nog doorgaan tot in 2021. De VoorleesExpress werkt verder intensief samen met de LEV-groep en de bibliotheek. Overige samenwerkingspartners zijn de basisscholen, het consultatiebureau en Vluchtelingenwerk.

Vrijwilligers én gezinnen kunnen zich aanmelden bij Siska Veldman, projectleider VoorleesExpress, 06- 48604497 of Voorleesexpress@levgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden