Stella is maandag 3 augustus begonnen aan de mural.
Stella is maandag 3 augustus begonnen aan de mural. (Foto: )

Cypriotische Stella schildert mural op huis in Leonardusbuurt

Streetart kunstenaar Stella, ook bekend als Astrakistrikes, is in augustus te gast in Gastenverblijf Leonardus – Artist in Residence Helmond.

HELMOND - Het Gastenverblijf is onderdeel van Landgoed Leonardus, een langlopend community-art project in de Leonardusbuurt in Helmond, bedacht en ontwikkeld door de Helmondse kunstenaar Corry Smolders. Met regelmaat worden internationale kunstenaars uitgenodigd voor een werkperiode in de Leonardusbuurt.

Stella, afkomstig van Cyprus, was in september 2019 ook te gast en heeft zich toen laten inspireren door de buurt, de bewoners, de architectuur en de stad Helmond. Ze heeft veel bewoners ontmoet en gekeken naar de begroeiing in de tuinen en de kleuren van de wijk, zoals bijvoorbeeld het bruin, oker, wit en terracotta van de huizen.Daardoor geïnspireerd heeft ze een bijzondere muurschildering ontworpen. De kleuren van de Helmondse huizen combineert ze met elementen van het mediterrane Cyprus, zoals vogels, bladeren van de vijgenboom en het blauwviolet van de zee.

Stella: “ In mijn ontwerp gebruik ik eenvoudige onderwerpen om de essentie van vorm te benadrukken. De kleuren zijn bedoeld als lentekleuren. Het ontwerp heeft invloeden van Cyprus, zoals de vogelfiguur en de bladeren van de vijgenboom. De blauwviolette kleur van de zee herken ik ook in verschillende tuinen van de Leonardusbuurt. De gele lijnen en de uitgespaarde lijnen in mijn ontwerp vormen de plattegrond van de aangrenzende straten. Door deze lijnen houdt de mural contact met de oorspronkelijke bakstenen. De vrolijke kleuren veranderen de omgeving en brengen vreugde in het dagelijkse leven."

Het ontwerp voor de mural is positief ontvangen door de bewoners. Het is Stella gelukt om, met financiering van de overheid van Cyprus, de mural te kunnen realiseren. Vanaf 3 augustus voert zij haar ontwerp uit op de gevel van het woonhuis aan de Jan Stevensstraat 105 in Helmond. Het werkproces zal gefilmd worden en er zullen activiteiten rondom georganiseerd worden in samenwerking met ‘n laagje Helmondse Cultuur, ook een project van Landgoed Leonardus waar Helmondse vrouwen werken met Vliscostoffen.

Eind augustus is het resultaat te bewonderen maar de hele maand kan iedereen komen kijken hoe de schildering vordert. Actuele informatie wordt op de facebook pagina van Air Helmond Landgoed Leonardus geplaatst:

www.facebook.com/airhelmond.landgoedleonardus.5

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden