Katten kunnen overlast geven en niet iedereen is daarvan gediend. Foto: Dierenbescherming.
Katten kunnen overlast geven en niet iedereen is daarvan gediend. Foto: Dierenbescherming. (Foto: Dierenbescherming)

Gemeente en buurtbewoners geven tips tegen kattenoverlast

De gemeente heeft in overleg met enkele buurtbewoners in Brandevoort tips verzameld hoe inwoners kattenoverlast zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

HELMOND - In Nederland wonen veel kattenliefhebbers en veel katten mogen buiten rondlopen. Dat leidt regelmatig tot overlast bij buurtgenoten en schade aan de natuur.

Katten in de tuin
Wie last heeft van katten van anderen in de tuin,kan als eerste stap in gesprek gaan met de eigenaren met het verzoek om de katten uit de tuin te houden. Indien nodig, kan de buurtbemiddeling van de LEVgroep worden ingeschakeld.

Wat veel minder bekend is, is dat loslopende katten ook wilde dieren doden. Als de kat een beschermde diersoort (bijvoorbeeld een patrijs) doodt, dan wordt dat gezien als een strafbaar feit en is de eigenaar hiervoor verantwoordelijk.

Tips voor katteneigenaren
- Houd uw kat(ten) zoveel mogelijk binnen uw eigen tuin.

- Maak katten herkenbaar met een halsband met bel. Zo worden (beschermde) diersoorten gewaarschuwd als uw kat in de buurt is. Zorg dat de band elastisch is, anders kan de kat zichzelf wurgen als de band vasthaakt aan bijvoorbeeld een tak.

- Laat uw kat(ten) steriliseren of castreren.

- Laat uw kat(ten) chippen en registreren

- Plant aantrekkelijke planten voor uw kat(ten) in de eigen tuin zoals kattenkruid, gamander of schildzaad, steenanjer, vetmuur, sierhaver, zachte lange grassoorten en kattengras.

Tips om katten te weren
- Voorkom los zand in de tuin zoveel mogelijk. Katten begraven hun behoeften en zoeken naar een goede bodem waarin gemakkelijk te graven is. Plaats zoveel mogelijk planten en houd aarde aangestampt.

- Strooi peper op de plekken waar de katten vaak komen. Het prikkelt de neusgaten en voelt erg onprettig voor de kat. Het kan echter geen schade aanrichten.

- Leg koffiedrab op plekken waar veel gegraven wordt.

- Plaats planten in de tuin waar katten niet van houden, bijvoorbeeld: wijnruit, boerenwormkruid, afrikaantjes en planten met citroengeur.

- Leg mottenballen neer op plekken waar geen regen komt (niet bij moestuinen).

- Maak ongewenste katten een paar keer nat met de tuinslang, tuinsproeier of een waterpistool.

En een laatste tip: de kat volgt zijn/haar instinct en weet eigenlijk niet beter. Ervaart u overlast, blijf altijd in gesprek met elkaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden