Stan van den Bogaart, Wouter van der Avoird,en Xippe Hendrikx (v.l.n.r.) maken een film voor hun profielwerkstuk op het Commanderij College.
Stan van den Bogaart, Wouter van der Avoird,en Xippe Hendrikx (v.l.n.r.) maken een film voor hun profielwerkstuk op het Commanderij College. (Foto: Helmy van Dooren)

Film 'Azewalt' als profielwerkstuk

Zelfs in de zomervakantie zijn drie vwo-leerlingen van het Commanderij College in Gemert druk bezig met hun profielwerkstuk. Voor deze ‘meesterproef’ willen ze een korte, professionele film maken. Hiervoor is 2600 euro nodig. Via crowdfunding (Azewalt.nl) proberen Stan van den Boogaart, Wouter van der Avoird en Xippe Hendrikx dit bedrag bij elkaar te krijgen. Een verhaal over drie vrienden die helemaal enthousiast zijn over het maken van films.

GEMERT- Wouter (16), Stan (17) en Xippe (16) komen respectievelijk uit Beek en Donk, Mariahout en Gemert. Na de vakantie beginnen ze in 6 vwo. Sinds de brugklas maken ze samen films, sketches en video’s. Toen richtten ze al 'Anoniemand filmstudio’s' op. Ook zijn ze op Facebook en Instagram te vinden onder Anoniemandproductions.

In maart, toen de scholen dichtgingen vanwege corona, begon de brainstorm over het onderwerp van de komende film. Eindeloos videobellen door de drie scholieren was het gevolg.

De vrienden willen nog niet alles prijsgeven. Ze kunnen echter al wel vertellen dat de film na een burgeroorlog/coupe speelt. Daarbij komt dictator Azewalt (tevens de naam van de film) aan de macht. Het verhaal is vanuit het perspectief van de dictator en vanuit een slachtoffer van de burgeroorlog. Maar omdat er sprongen in de tijd plaatsvinden krijg je eigenlijk nog meer perspectieven. “Het einde van de film zet je zeker aan het denken. Helden zijn namelijk niet altijd helden en slechteriken zijn niet altijd slecht”, legt Wouter uit.

Professioneel
Zoals gezegd; de vrienden gaan voor een professionele film. Daarvoor kunnen ze een goede camera lenen. Xippe legt uit wat er nog meer nodig is. “We willen graag een stabilisator kopen voor de camera, zodat je geen schokkende beelden krijgt. Verder een goede filmmicrofoon aan een hengel en een windkap, waardoor je de wind niet hoort. Goede lampen en speciale schermen zijn nodig om het licht te regelen bij binnen filmen.”

Stan geeft aan dat ook een clapper board (klapbordje) onmisbaar is. Hiermee kun je de verschillende scenes markeren, hetgeen weer handig is om geluid en beeld onder elkaar te zetten.

Première in de Cacaofabriek
Via cinecrowd.com - hét crowdfunding platform voor filmmakers - proberen de vrienden het gewenste bedrag binnen te halen. “Het geld is niet bedoeld voor de catering, het vervoer, de productie en het camerawerk. Dat doen we allemaal zelf”, benadrukt Xippe. De vwo'ers willen donateurs ook ‘compenseren’ en bedachten daarvoor bijvoorbeeld naamsvermelding in de aftiteling, een goodiebag en een kaartje voor de première. Ook die laatste is al geregeld en wel in december in de Helmondse Cacaofabriek.

De jongens spelen alle drie zélf mee. Verder verwachten ze bijna honderd figuranten en zo’n tien acteurs met tekst nodig te hebben. Waar Stan en Wouter verder vooral de filmbeelden gaan bewerken (editen), schrijft Xippe de filmmuziek. “Ik speel al sinds mijn 9e accordeon. Ondertussen speel ik ook piano, gitaar en saxofoon en maak ik graag eigen muziek achter mijn laptop.”

Veel geleerd
Hoewel de jongens nog maar aan het begin staan van deze productie, hebben ze al veel geleerd. “Je komt best ver met vragen”, zegt Stan. Ofwel: “Je moet heel brutaal zijn op een goede manier”, verwoordt Wouter. En refererend aan de strakke planning voor komende tijd, zegt Wouter: “We zijn nog nooit zo goed georganiseerd geweest.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden