Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto: Henk van Dijk

Draaiorgels in de verhuiswagen

Er is een begin gemaakt met de verhuizing van de orgels, die in de Gaviolizaal stonden opgesteld. Ze zijn helemaal uit elkaar gehaald en alle delen zijn in kasten opgeslagen. Elk onderdeel is genoteerd zodat deze niet kwijt konden raken. 

HELMOND - Het was een grote verhuizing, die door de firma Hans Vos, op professionele wijze werd uitgevoerd. Met de grootste zorgvuldigheid, zijn alle gedemonteerde onderdelen van de orgels, vanuit de Gaviolizaal in de vrachtwagen geladen en naar hun nieuwe plek in Loods 20 gebracht..

Dat ging niet zonder slag of stoot: de grond bij de losplaats van Loods20 bleek onvoldoende verhard en er waren geen rijplaten neergelegd. Dit zou betekenen dat de vrachtwagen met de draaiorgels in de grond zouden zakken. Snel werd een bulldozer geregeld om de rommel weg te schuiven, de grond te egaliseren en daarna werden er rijplaten neergelegd.

Dankzij de grondige administratie kon bij de Loods 20 elk draaiorgel meteen op de goede plek geplaatst worden. Er kwam soms ook wat kunst en vliegwerk aan te pas, om de ietwat te hoge kasten onder de doorgangen binnen te loodsen. Het Draaiorgelmuseum moet wat betreft de ruimte in de zaal behoorlijk inleveren. Het gaat terug van 200 naar 140 zitplaatsen voor concerten en dat is een fikse aderlating voor het bestuur. Als alles naar wens verloop vertelt de voorzitter, zal er naar gestreefd worden om het Orgelmuseum eind september te gaan open.

Tekst en foto: Henk van Dijk

Meer berichten