Alle oma's in Helmond verdienen een attentie.
Alle oma's in Helmond verdienen een attentie. (Foto: )

Cadeaupakketje voor de oma's

Helmond kent vele oma’s. In allerlei soorten. Jonge oma’s en maar ook heel oude oma’s. Maar liefst ruim 400 oma’s staan binnenkort onder de douche met een lekker geurend doucheschuim. Zij kregen een cadeaupakketje uitgereikt door hun kleinzoon of kleindochter.

HELMOND - Die hebben zij verdiend en eigenlijk alle oma’s. Omdat zij hun kinderen en kleinkinderen enkele maanden lang niet of amper zagen. De werkgroep Omzien naar Elkaar staat daarbij stil. “Veel oma’s hadden een vaste oppasdag, of vaste clubs die zij bezochten,” zegt Joost Verspaget van Omzien naar Elkaar. “Dat ging niet en komt langzaam weer op gang. Eerder hebben we zogenoemde voetbalopa’s verwend. Enkele honderden opa’s kregen van hun kleinkinderen een blik met lekkernijen. Nu zijn de oma’s aan de beurt.” De werkgroep Omzien naar Elkaar richtte zich voor deze oma-actie op een niet-willekeurige mix van basisscholen en sportverenigingen.

Leerlingen van groep 8 die nu afscheid nemen van hun school mogen de pakketjes Kneipp en Dove uitreiken. Veel van deze oma’s kwamen de afgelopen jaren naar de musical als afsluiting van de basisschoolperiode. Omzien naar Elkaar is zelf gelieerd aan de KBO Stiphout-Warande. “Daarom hebben we uit beide wijken een basisschool uitverkoren en 3 andere scholen uit Helmond geloot,” vertelt voorzitter Emmanuel Verleg “Het liefst zouden we alle scholen en verenigingen hebben aangedaan, maar we hebben geen duizenden presentjes te vergeven, dus hebben we getracht van Zuidoost- tot Noordwest Helmond te verdelen.”

 Hart onder de riem

Voor de scholen is het een drukke tijd, toch namen zij de tijd om mee te werken aan deze vrolijke actie. Marcel van de Rijt, directeur van de Vuurvogel (binnenstad): “Op de afscheidsavond gaven ouders aan het heel erg te waarderen! Omzien naar Elkaar heeft weer veel ouderen een hart onder de riem gestoken in deze tijd, bedankt namens hen.” De andere scholen waarbij de groep 8-leerlingen de cadeautjes voor hun oma’s kregen, zijn De Straap (Twentehof Rijpelberg), de Wilhelminaschool (Bachlaan, Warande), de Trudoschool in Stiphout en Kindcentrum Mozaïek aan het Nieuwveld (Helmond-Noord).

Ook turnvereniging HT’35, korfbalvereniging OEC en twirlvereniging Imagination waren uitverkozen om de cadeautjes uit te reiken. Hans van de Broek van Imagination vertelt: “Sommigen hebben een broertje die het presentje voor opa kregen en vonden het fijn nu ook iets te mogen uitreiken. De oma’s zagen we ook altijd bij de open dag. Die hielden we zondag bij HVV, waar wij terecht konden om buiten te sporten. Ook nu zijn de ouderen nog terughoudend. Zij hebben echt minder sociale contacten, al komt het weer wat op gang.” Ook Ingrid Geven van HT’35 had 30 pakketjes: “De reacties waren echt leuk, de oma’s waren erg verrast dat er aan hen gedacht is en vonden het een luxe cadeautje.”

De schenking van de oma- presentjes is mede mogelijk gemaakt door lokale fondsen, het Oranjefonds, het RCOAK, de DA Van Leuken in Stiphout en de Coovels-Smit Stichting. Omzien naar Elkaar geeft aan dat dit niet alleen een manier is om kleinkinderen hun oma te laten verrassen, maar ook een manier om in contact te komen met deze oudere inwoners van de stad. De KBO-afdelingen in de stad organiseren veel. “We willen dat niemand eenzaam is, we willen voor iedereen oog hebben, vandaar de naam Omzien naar Elkaar. Alle ouderen zijn welkom bij onze activiteiten. Die komen ook weer op gang. We verlagen met dit soort acties de drempel om de eerste keer te komen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden