Logo nieuwsblad-traverse.nl


De allerkleinsten mogen dit jaar wel op bezoek bij Sinterklaas.
De allerkleinsten mogen dit jaar wel op bezoek bij Sinterklaas. (Foto: indebuurt.nl)

Sober Kasteel van Sinterklaas

Er komt ondanks de coronacrisis wel een Kasteel van Sinterklaas maar veel kleiner van opzet. De traditionele intocht gaat niet door, Zwarte Piet verandert in Schoorsteenpiet. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen voor een van de grootste feesten in de stad.

HELMOND - Er is nog een aantal wijzigingen: er zal dit jaar geen feestelijk voorterrein zijn, geen sinterklaasfeest in de kerk een geen speciale dag op 4 december. Het Kasteel van Sinterklaas is dit jaar niet toegankelijk voor het ‘vrije publiek’. Dat betekent dat er geen kaartverkoop is. Alleen basisschoolleerlingen van groepen 1, 2, 3 en 4 – en natuurlijk hun begeleiders – kunnen dit jaar naar binnen.

Dit betekent concreet dat alle scholen in de regio Helmond in de tweede helft van de zomer een uitnodiging ontvangen. Dat geldt ook voor scholen buiten de regio die eerder te gast waren in Het Kasteel van Sinterklaas. Dat gebeurt al jaren zo. Het verschil is echter dat dit jaar ook groepen 1 en 2 welkom zijn, om de kleintjes toch de kans te geven om Sint en zijn pieten te bezoeken.

Dit jaar wordt slechts één verdieping van het kasteel ingericht, omdat de decorbouwers niet overal kunnen opbouwen met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Er zullen dit jaar ook geen activiteiten op het voorterrein zijn. Ook daar is het namelijk lastig om de veiligheidsvoorschriften na te leven. De maatregelen die een openstelling van het voorterrein wél mogelijk zouden maken, zijn enorm duur. Wat ze toevoegen aan de sintbeleving, staat , volgens de organisatie, niet in verhouding tot de kosten daarvan.

Geen grootscheepse intocht
In 2020 zal er ook geen grootscheepse intocht zijn. Of het mogelijk is om Sinterklaas op een andere manier op een warm welkom te trakteren, en of er daarbij bijvoorbeeld gezongen mag worden, is nu nog niet zeggen. Dat hangt helemaal af van wat er de komende maanden gebeurt.

De organisatie vindt het erg jammer dat de Speciale Dag, voor mensen met een beperking, dit jaar niet door kan gaan. Veel mensen die normaal gesproken op die dag het kasteel bezoeken, behoren tot de risicogroep. En dan is een besluit snel genomen.

Schoorsteenpieten
Nederland verandert momenteel snel. Dat geldt ook voor het uiterlijk van Zwarte Piet. Deze jaarlijks terugkerende discussie is inmiddels een traditie geworden. Grofweg kun je zeggen dat Nederland verdeeld is in twee kampen. De ene groep vindt dat Zwarte Piet moet verdwijnen, de andere groep dat hier niet aan getornd mag worden. Daar zit weinig tussenin. Omdat de organisatie, de kinderen – de groep waar we het allemaal voor doen – ieder jaar zagen genieten in en om het Kasteel, én uit respect voor de traditie, is niet eerder aan het uiterlijk van de pieten gesleuteld. Dat het moment waarop dat moest gebeuren toch ooit zou komen, stond evenwel vast.

Dat moment is nu aangebroken. Het Kasteel van Sinterklaas gaat met Schoorsteenpieten werken: pieten met roetvegen op het gelaat. De ene iets meer dan de andere, maar niet iedereen werkt even hard – zelfs niet in Helmond. In het algemeen kun je stellen: er is een causaal verband tussen de hoeveelheid roet op het gezicht van de Schoorsteenpiet en diens ijver en ervaring.

Het Kasteel van Sinterklaas staat niet alleen in dit besluit. De Helmondse Sintcomités (Stiphout, Mierlo-Hout, Brandevoort en Brouwhuis) gaan ook mee in deze beweging. En de gemeente Helmond ondersteunt dit volledig. Meer informatie:

www.hetkasteelvansinterklaas.nl

Meer berichten