Logo nieuwsblad-traverse.nl


Bij melkveehouder Aarts in Asten, zijn rijplaten ingezet als stuw om het regenwater dat valt, vast te houden
Bij melkveehouder Aarts in Asten, zijn rijplaten ingezet als stuw om het regenwater dat valt, vast te houden (Foto: )

Maximaal water vasthouden nodig

De afgelopen droge jaren heeft waterschap Aa en Maas ingezet op het maximaal vasthouden van water in de grotere sloten en beken die het waterschap onderhoudt. Dat dit niet genoeg is, blijkt uit de droogte waar het waterschap en de boeren mee te maken hebben.

ASTEN-HEUSDEN - Ook voor het boerenland is van groot belang om regenwater in de bodem te laten infiltreren. Vandaar dat ook de kleine boerenslootjes worden ingezet bij de bestrijding van droogte. Bij melkveehouder Aarts in Heusden, gemeente Asten, zijn rijplaten ingezet als stuw om het regenwater dat valt, vast te houden en daarmee het grondwater aan te vullen.

Dagelijks bestuurslid Peter van Dijk: “De droogte vraagt erom dat we er met elkaar de schouders onder zetten en dat iedereen iets bijdraagt. Dit is een manier waarop dat kan. Snel, eenvoudig en wij stellen de rijplaten kosteloos ter beschikking. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk andere grondeigenaren zich hierbij aansluiten want dan boeken we echt resultaat”.

De broers Bas en Luuk van melkveehouderij Aarts sluiten zich daarbij aan: “Het is belangrijk dat er genoeg water aanwezig is in de bodem voor ons grasland. Door water beter vast te houden, werken we aan een hoger grondwaterpeil dat hiervoor nodig is.”

Handen ineen
Boeren en waterschap doen er alles aan om zoveel mogelijk water vast te houden. Duikers en bestaande kleine stuwtjes worden dichtgezet, er wordt zuinig omgegaan met water en innovatie toegepast in vormen van drainage. Dat helpt maar de aanhoudende droogte vraagt om meer.

Rijplaat
Aa en Maas gaat daarom samen met grondeigenaren op een eenvoudige, snelle en voordelige manier het water vasthouden in kleinere slootjes. Dit gebeurt door een stalen rijplaat in de sloot in de grond te drukken. Deze rijplaat houdt het water tegen als het regent. Als de rijplaat is geplaatst, heeft het waterschap of de boer er geen omkijken meer naar. Bij wateroverlast kan de boer snel zelf ingrijpen en is de plaat er zo uit.

De rijplaten worden kosteloos ter beschikking gesteld door het Waterschap Aa en Maas. Geïnteresseerde boeren kunnen hierover mailen naar:

info@aaenmaas.nl

Meer berichten