Hans van Vlerken en Wim Seelen in de tuin gefotografeerd, want 'hun' MTS staat er niet meer.
Hans van Vlerken en Wim Seelen in de tuin gefotografeerd, want 'hun' MTS staat er niet meer. (Foto: Idor van Duppen)

MTS vaste waarde in Helmond

Wie in de jaren 60 het LTS-diploma behaalde, was dan in wezen klaar. Een vervolgopleiding was eigenlijk onmogelijk. Toegang tot de HTS was alleen mogelijk met een HBS-diploma. Er bestond daarom behoefte aan een vervolgopleiding voor LTS-ers en zo ontstond in 1966 in Helmond de Uitgebreide Technische School (UTS) als eenjarige vervolgopleiding. In 1967 startte de Middelbare Technische School, een driejarige opleiding (twee jaar theorie, één jaar praktijk).

HELMOND - Hans van Vlerken uit Mierlo en Wim Seelen uit Helmond behoren tot de eersten die in Helmond in 1970 een MTS-diploma in ontvangst mochten nemen, en dat is dit jaar precies 50 jaar geleden. Een jaar eerder waren er ook al afgestudeerden, maar dat was nog de UTS. Een MTS-diploma was er toen nog niet. De UTS/MTS werd gehuisvest in de oude textielschool, naast de oude LTS, aan de Keizerin Marialaan in Helmond. Het gebouw staat er niet meer, maar de opvolger van de MTS, ROC Ter Aa bevindt zich nog steeds aan de Keizerin Marialaan.

De klas van Hans en Wim bestond uit ongeveer 25 leerlingen die overal vandaan kwamen, tot Venlo aan toe, want daar begon de MTS pas een jaar later. Wim vertelt dat directeur van der Linden zich de taak had gesteld zijn leerlingen als beste in de regio af te laten studeren, wat in veel opzichten gelukt is. Wim Seelen: "De meesten zijn echt goed terecht gekomen en we waren allemaal dusdanig opgeleid dat we een goede keuze voor de toekomst konden maken."

Beide MTS-ers van het eerste uur studeerden werktuigbouwkunde. Hans van Vlerken vertelt dat dit met metaal te maken had, in de breedste zin van het woord: bruggen berekenen, pneumatiek, fijnmetaal. Beiden zeggen dat vandaag de dag elektronica ook een belangrijk onderdeel is geworden. Het begrip mechatronica, een combinatie van techniek en electronica, is daar een voorbeeld van.

Wim Seelen is na zijn opleiding aan de MTS 33 jaar verbonden geweest aan machinefabriek AAE in Helmond waar hij verantwoordelijk was voor de inkoop. Hans van Vlerken werkte onder andere bij Philips (Natlab) waar hij ook zijn stage had gedaan. Hij werkte ook bij de voorloper van ASML.

Het waren wel andere tijden, dat wordt duidelijk. Wim vertelt dat de directeur de jaargroep van het studiejaar 68-69 rond kerst bij elkaar riep in de hal met de mededeling: 'Jongens luister, iedereen met een baard, krijgt geen diploma.' Dit had zelfs tot gevolg dat de onderdirecteur een half jaar later zonder baard op de uitreiking verscheen.

Hoewel het in coronatijden lastig plannen is willen beide MTS-ers het feit dat zij 50 jaar geleden het diploma behaalden niet voorbij laten gaan. Als het tegen die tijd mag, staat rond de herfstvakantie in 2020 een reünie gepland. Daarom roepen zij geïnteresseerden uit klas W1b van leerjaar 67-68 die in 1970 hun diploma behaalden op contact met hen op te nemen. Dat kan via e-mail: jhavanvlerken@onsbrabantnet.nl en wim.seelen@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden