De geschiedkundige plekken zijn gemarkeerd met zwerfkeien en worden onderhouden door de Lieropse bevolking.
De geschiedkundige plekken zijn gemarkeerd met zwerfkeien en worden onderhouden door de Lieropse bevolking. (Foto: Harrie van der Sanden)

Fietsend de vrijheid vieren in de Peel

In Museum Klok & Peel in Asten is het vierhonderd kilometer tellende fietsrouteboekje 'Fietsen door Death Valley De Peel' gepresenteerd. De vijftien fietsroutes door de natuur van de Peel zijn verbonden aan de ruim honderd markante punten, die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. De route maakt deel uit van het Peelbrede project ‘Death Valley De Peel’, een initiatief van het museum.

DE PEEL - Een handzame geschiedkundige brochure omvat vijftien '75 jaar vrijheid'-fietsroutes in zeven Brabantse Peelgemeenten met uitlopers in vier Limburgse Peelgemeenten. Het project is tot stand gekomen met medewerking van de gemeenten Geldrop-Mierlo, Helmond, Laarbeek, Gemert-Bakel, Deurne, Asten, Someren en mede ondersteund door Waterschap Aa & Maas en Innovatiehuis De Peel. Lokale (heemkundige) verenigingen, culturele en toeristische organisaties en Piet Snijders, inhoudelijk adviseur van het project ‘Death Valley De Peel’, hebben voor de verhalen gezorgd. waar de fietstochten op gebaseerd zijn.

Het fietsroutenetwerk is gepresenteerd door programmamanager Death Valley De Peel Jolijn Brouwers, projectleider activiteiten Jeanette Hartjes en Piet Snijders. Vanuit hun specialisme markeerden zij een aantal bijzondere gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, die in de regio hebben plaatsgevonden. Deze verhalen bevestigen, dat vrijheid, welvaart en geluk, niet vanzelfsprekend zijn.

Fietsen door de Peel

De totale route van het fietsnetwerk ‘Fietsen door Death Valley De Peel’ is ongeveer vierhonderd kilometer lang en loopt langs vijftien uitgestippelde routepunten in de Peel. Bij alle bijzondere plekken in de Peel zijn fietsborden geplaatst, waarop in het kort het oorlogsverhaal wordt weergegeven. De stichting Lierop 825 heeft in het Peeldorp Lierop met de buurtbewoners verder een aantal geschiedkundige plekken gemarkeerd met robuuste zwerfkeien.

'Fietsen door Death Valley De Peel' is niet alleen een blijvende herinnering aan het herdenkingsjaar 2019-2020 waarin we 75 jaar vrijheid vierden. Het is tegelijk een toeristisch product waarmee alle Peelgemeenten de komende jaren hun voordeel kunnen doen. Ook kunnen de bewoners van De Peel met de fietstocht de omgeving herontdekken.

De route brengt fietsers langs en naar deze historische plaatsen en levensveranderende gebeurtenissen van soldaten, inwoners, vluchtelingen en bezetters uit WOII. De routes lopen overwegend over het bestaande knooppunten netwerk en er is voor gekozen om ook de natuur een belangrijke plaats te geven in de routes.

Fietsrouteboekje

De fietsrouteboekjes zijn verkrijgbaar bij Museum Klok & Peel, Heemkundekring Myerle, alle toeristische organisaties en sommige deelnemende gemeentehuizen. Ook is het gratis te downloaden via:

www.deathvalleydepeel.nl/routes

Museum Klok & Peel

Fietstoeristen die zich verder willen verdiepen in Death Valley De Peel kunnen terecht in Museum Klok & Peel, waar sinds kort maar liefst drie oorlogs- en bevrijdingsexposities te zien zijn: 'Klokkenroof', 'Death Valley De Peel' en de internationale tentoonstelling 'Klokken voor Amerika'. In verband met de nog geldende coronamaatregelen is het noodzakelijk vooraf een bezoek aan het museum te reserveren via:

museumklokenpeel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden