WWII door de ogen van 11-jarige jongen

Annette Verspoor schreef 'De wens in het water'.
Annette Verspoor schreef 'De wens in het water'. (Foto: Hadewych Veys)

In 'De wens in het water' beschrijft Annette Verspoor de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, gezien door de ogen van een elfjarige jongen. Tegelijk gaat het verhaal over wat ‘de oorlog’ voor kinderen van nu nog betekent. ‘Ik wilde een verhaal schrijven dat kinderen aanspreekt en waardoor ze gaan zien dat hun (over)grootouders tijdens de oorlog ook kind waren.’

HELMOND - In het boek vinden vier kinderen uit groep 7/8 een dagboek uit de Tweede Wereldoorlog, van de elfjarige Karel. Hierin ontdekken ze hoe Karel, Simon ontmoet, een jongen die zich in een boomhut schuilhoudt voor de Duitsers.

Annette vindt het belangrijk om de verhalen over de oorlog te blijven vertellen. "Je kunt er lessen uit trekken. Ze zijn niet alleen getuigenissen van vroeger, ze gaan over grote thema’s: wat zou ik doen als het oorlog was, zou ik een held zijn, zou ik bang zijn, zou ik mijn eten delen terwijl ik zelf honger heb? Verhalen zijn deuren naar andere levens waar je even een kijkje kunt nemen. Ze laten je nadenken over je eigen leven. Daarom zijn verhalen, in boeken maar ook in het theater en in films, zo belangrijk."

Wanneer de vier kinderen de boom proberen te vinden waar Simon in de boomhut heeft gezeten, ontmoeten ze Karel, die inmiddels 86 jaar oud is. Hij vertelt de kinderen hoe hij er langzaam achter kwam dat de mensen in het westen van het land honger leden en hoe hij hoorde over de Jodenvervolging. Ook vertelt hij dat hij Simon op een gegeven moment uit het oog verloren is tijdens een bombardement. Hij gaat naar hem op zoek, tot in Amsterdam. Een hele reis in periode net na de bevrijding.

Annette Verspoor: “Het boek speelt zich grotendeels af in de Peel in Brabant. Ik heb veel research gedaan voordat ik ging schrijven. Door de bodemgesteldheid in dat gebied, komt regenwater dat de grond in zakt, na verloop van tijd weer boven. Voordat Karel en Simon elkaar uit het oog verliezen, spreken ze een wens uit met water in hun mond, dat ze vervolgens op de grond spugen. Nu, 75 jaar na de bevrijding, gaan de kinderen met de oude Karel op zoek naar de plek waar het water omhoog komt in de hoop de wens te horen en erachter te komen wat er met Simon is gebeurd.”

Of ze daar achter komen, laat de schrijfster zich niet over uit: "Laten we niet te veel verklappen. Het blijft tot het laatst spannend. Ik heb een panel van jonge meelezers en zij vertelden mij dat ze niet konden stoppen met lezen. Nu het boek is gepubliceerd, krijg ik leuke reacties van kinderen, en ook volwassenen mailen me dat het verhaal ze ontroert. Dat is precies wat ik met het schrijven van De wens in het water voor ogen had."

De wens in het water is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Het boek van Annette Verspoor is te koop bij boekhandel De Ganzenveer aan de Oude Aa in Helmond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden