Foto:

Razendsnelle opkomst crisis

BLIK OP HELMOND CENTRUM

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft eens per maand een column in de Traverse over het centrum van Helmond en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden.

Vorige week las u op deze plaats mijn column over de herijking van het Centrumperspectief. Tussen het moment van schrijven en publicatie, veranderde de wereld… Binnen een paar dagen zorgde het coronavirus ervoor dat ons land, en Helmond, in een totaal andere modus terecht kwam. Winkelstraten zijn grotendeels verlaten, de detailhandel heeft het moeilijk, de horeca en cultuurinstellingen zijn dicht. Alles wat we als vanzelfsprekend beschouwen is ineens weg: voorlopig geen evenementen, geen biertje in de kroeg, niet uit eten of naar het theater. Bizar, onwerkelijk, verbijsterend, gebeurt dit echt? Allemaal termen die ik de laatste dagen veel voorbij heb horen komen. Ook ik heb mij afgevraagd in welke boze droom we terecht zijn gekomen.

Het is helaas de harde werkelijkheid. Veel ondernemers binnen en buiten het centrum zien van de ene op de andere dag vrijwel al hun inkomsten wegvallen. Een enorme klap. Gelukkig heeft de rijksoverheid een groot pakket steunmaatregelen aangekondigd. Ook vanuit de gemeente doen we wat we kunnen. We hebben maatregelen genomen om de lasten voor ondernemers snel te verlichten. Denk aan uitstel van betaling van gemeentelijke heffingen, stoppen met invorderingsmaatregelen, uitstel van de aanslagen voor precario- en reclamebelasting en terugbetalen van legeskosten voor evenementen die niet door kunnen gaan. Ook hebben we een ondernemersloket geopend waar alle ondernemers terecht kunnen met vragen. U vindt dagelijks alle actuele informatie op www.helmond.nl/coronavirus. Niemand weet hoe lang deze crisis gaat duren en hoe groot de schade precies zal zijn. Zeker is wel dat dit de nieuwe realiteit is en dat we daarmee moeten dealen. Vanuit de gemeente zullen we ondersteuning blijven bieden om zo goed mogelijk door deze enorm moeilijke tijd heen te komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden