Het aanplanten van jonge boompjes op het perceel bij Recreatieplas Berkendonk in Helmond. Foto: Dave van Hout Fotografie.
Het aanplanten van jonge boompjes op het perceel bij Recreatieplas Berkendonk in Helmond. Foto: Dave van Hout Fotografie. (Foto: Dave van Hout Fotografie. )

Nieuw bos aangeplant bij recreatieplas Berkendonk

Op een voormalig akkerland bij recreatieplas Berkendonk groeit een nieuw bos. De gemeente Helmond heeft ruim 8.000 nieuwe boompjes laten aanplanten. Het nieuwe stuk bos draagt bij aan de klimaat- en duurzaamheidsambities van de stad.

HELMOND - Op Nationale Boomfeestdag (woensdag 18 maart), zouden leerlingen van basisschool De Rakt samen met de wethouder de laatste boompjes planten. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus ging dit niet door.

Wethouder Erik de Vries (stedelijk beheer en natuur): “De Nationale Boomfeestdag is een mooi moment om extra aandacht te besteden aan het belang van bomen. Bomen in de groei nemen CO2 op en vangen ook fijnstof op. Het bos helpt zo bij het klimaatneutraal maken van Helmond in 2035. Meer groen in de stad draagt ook bij aan een klimaatbestendige omgeving. Bomen zorgen voor verkoeling op hete zomerdagen. En die gaan we vanwege de klimaatverandering steeds meer krijgen. Dat we het feestelijke moment met de kinderen moesten afgelasten is natuurlijk heel jammer. Maar desondanks ben ik blij met dit nieuwe bos.”


Boom uit kerstpakket
Een deel van de boompjes is geplant namens medewerkers van gemeente Helmond. In het kerstpakket dat zij afgelopen jaar ontvingen zat een ‘virtueel’ boompje. Medewerkers konden kiezen uit een fruitboompje voor in de eigen tuin of het laten planten van een boompje in het nieuwe bos. Zo’n 750 medewerkers kozen voor dat laatste.

Biodiversiteit
Het perceel is gevarieerd aangeplant met zo’n 15 verschillende inheemse boomsoorten zoals zachte berk, zomereik, boomhazelaar, veldesdoorn en gewone beuk. Langs de Wolfsputterbaan, aan de westzijde, wordt een gevarieerde bosrand ontwikkeld met struiken zoals hazelaar, gewone vlier en Gelderse roos.

Deze struiken zijn bes- en nectardragend en bieden daarom voedsel en schuilmogelijkheid aan insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden