Een van de oude kaarten die te zien is in de nieuwe expositie.
Een van de oude kaarten die te zien is in de nieuwe expositie. (Foto: )

Expositie Openlucht Galerie Helmond

'Helmond … van Lucas Gassel tot nu' onder deze titel hangt een nieuwe expositie in de 22 vitrines in ’t Hool. Deze steeg verbindt de Koninginnewal met de Markt. Met oude plattegronden, speciaal kaartmateriaal, schetsen van de Markt en het kasteel vroeger, toont de expositie hoe Helmond zich vanuit de Middeleeuwen heeft ontwikkeld tot de stad die het nu is.

HELMOND - Het begint met een plattegrond uit 1540, de tijd van Lucas Gassel; hij was toen 52 jaar. De tekening van Jacob van Deventer laat goed zien hoe groot (klein) Helmond toen was, met het kasteel, de Markt, de wallen en uitvalswegen. Maar ook dat Die Haghe (Helmond West) toen al lang bestond, buiten de wallen.

Het kasteel en de Lambertuskerk blijven Helmond eeuwen domineren, met de stadswallen en stadspoorten. Mooi ook te zien hoe Helmond zich ontwikkelde na de aanleg van de Zuid Willemsvaart (1826) en de spoorlijn (1866). En als 'Helmond Groeistad' bouwde de stad fors uit met nieuwe wijken.

Vanwege het Lucas Gassel Jaar is er een LG-stadwandeling met 3D audiotour uitgezet. Deze wandeling loopt ook door ’t Hool.


De expositie
De expositie kwam tot stand op initiatief van Theo de Jong, archeoloog van de gemeente Helmond. In samenwerking met Heemkundekring Helmont leverde hij het materiaal, dat de stichting Openlucht Galerie Helmond gebruikte voor de samenstelling van deze serie.

Aan de Watermolenwal (muur KPN) hangt een permanente expositie over Lucas Gassel in 5 grote vitrines.

Meer informatie is te vinden op de website: www.openluchtgaleriehelmond.nl


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden