Foto:

Op bezoek op eigen expo 'Blik op de wereld'

“Stoer idee toch, dat jouw foto gelijktijdig met zo’n wereldberoemde tentoonstelling te zien is in je eigen stad?!” trapt meester Marvin de rondleiding af. De eerste negen klassen van Stichting Openbare Basisscholen Helmond bewonderden naast de World Press Photo Exibition 2019 deze week ook hun eigen expositie ‘Blik op de wereld’ in De Cacaofabriek. De komende dagen zullen er nog 16 klassen volgen.

HELMOND - “Het coronavirus zou bijna roet in het eten hebben gegooid,” zegt Jochem Otten, directeur van De Cacaofabriek, “maar we hebben in de ochtend openingstijden vrijgehouden voor het onderwijs, waardoor zij met maximaal één klas tegelijk de expositie konden bezoeken. Hierdoor is het risico hier niet groter dan op school. Supertrots en opgetogen zijn we dagelijks, omdat je ziet hoeveel indruk deze foto’s en verhalen maken op de kinderen.”

Opgewonden komt groep 7 van OKC de Rakt De Cacaofabriek binnengestormd. Nadat ze hun jassen hebben opgehangen, nodigt meester Marvin hen uit om mee te lopen. Nog voordat ze het in de gaten hebben staan ze oog in oog met hun eigen foto’s, met 550 tegelijk professioneel tentoongesteld in de lichtstraat van de oude fabriek. “Supervet al die foto’s!” aldus één van de leerlingen.

Nog lichtelijk onder de indruk door de veelheid van beelden, die zij zelf met hun leeftijdsgenootjes produceerden, slenteren en stuiteren de junior-fotografen door naar de ruimte waar hen de World Press Photo tentoonstelling te wachten staat. Na een kleine introductie strandt de groep voor de foto van Jasper Doest over Bob de flamingo. “Waarom is het belangrijk dat Bob in het nieuws komt? Er vliegen toch vaker vogels tegen ramen aan?” is een vraag uit de groep. Marvin Corneille, projectleider educatie bij World Press Photo Helmond en rondleider voor het onderwijs, licht toe: “De fotoserie van Bob de flamingo laat zien hoe journalistieke beelden ook een positief effect kunnen hebben. In dit geval: een gewonde flamingo wordt nadat hij is geopereerd ingezet om de bevolking van Curaçao te leren over de verantwoordelijkheid die de mens heeft om goed voor de natuur te zorgen.” Dat is een thema dat leerlingen erg aanspreekt. Julienne Tullemans, programmeur exposities bij De Cacaofabriek: “We vinden het belangrijk om jongeren dit besef mee te geven. Door de opdrachten en rondleidingen in het educatieprogramma ervaren ze des te meer hoe groot de impact van een beeld kan zijn, ook in positieve zin.”

Zelf doen
Geïnspireerd door World Press Photo gingen groepen 7 en 8 van OBS Brandevoort, OBS De Straap, OKC De Bundertjes, OKC De Lindt, OKC De Rakt, OKC De Stroom en OBS ‘t Hout zelf aan de slag met fotografie. In groepjes van vijf trokken zij hun eigen wijk in om samen één beeldverhaal te maken. Een extra moeilijkheidsgraad was de polaroidcamera. Myriam Gras, workshop docent bij BeamItUp begeleidde het proces in de klas. “De leerlingen vonden het erg gaaf om met deze analoge camera te werken. Ze kregen per persoon slechts één kans om een nieuwswaardig beeld te schieten met het toestel. Samenwerken, afstemmen en overleggen met je groepsgenoten was dan ook erg belangrijk."

Kijken naar de wereld
World Press Photo verbindt de wereld met verhalen die ertoe doen. De tentoonstelling laat confronterende en ontroerende foto’s van de belangrijkste en meest nieuwswaardige verhalen van het jaar zien. Het educatieproject ‘Blik op de wereld’ werd door De Cacaofabriek en Stg. OBSH geïnitieerd, als aanvulling op de wereldberoemde expositie. “Door zelf actief bezig te zijn met fotografie hoop ik dat leerlingen ervaren dat het een taal is, een manier om zich uit te drukken. En dat kunst op die manier kan communiceren over betekenisvolle thema's. Zo wordt een creatie persoonlijk én komt het enorm dicht bij maatschappelijk burgerschap, een mooie combinatie," zo motiveert Hans Fuchs (directeur OBSH) zijn enthousiasme over het project. Op 20 maart staat de klas met de beste beeldverhalen een verrassing te wachten.

De Cacaofabriek is op dit moment gesloten tot 6 april. Hou de website in de gaten voor actuele informatie:

www.cacaofabriek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden