Kookvrijwilligers In de keuken van Valkenhaeghe. Foto: Liesbeth van Sas.
Kookvrijwilligers In de keuken van Valkenhaeghe. Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

'Maaltijden zijn verwenmomenten'

Hospice en logeerhuis Valkenhaeghe in Helmond is al achteneenhalf jaar een begrip in Helmond. Het heeft zijn onderkomen in een voormalige vleugel van het Carolus Borromeus College aan de 1e Haagstraat. Op 18 mei aanstaande viert de kookploeg van Valkenhaeghe haar eerste lustrum en daar zijn ze trots op.

HELMOND - Martin de Kort en Albert van Bakel namen vijf jaar geleden samen het initiatief om te komen tot een kookploeg van vrijwilligers. Op de informatie-avond kwamen dertig mensen. “We hielden er vijftien over waarmee we konden starten. Ria was een van de mensen van het eerste uur. “Mijn toenmalige buurman was hier opgenomen en ik ging bij hem op bezoek. Al 8,5 jaar ben ik vrijwilliger en 5 jaar kookvrijwilliger. Met pijn in het hart moet ik helaas om gezondheidsredenen stoppen. Ik ga het missen.”

Met vijftien vrijwilligers is het rooster dicht, er wordt gewerkt in vaste tweetallen. De kookvrijwilligers zijn aanwezig van 10.00 tot 14.00 uur. Er wordt elke dag verse soep gemaakt voor bij de avondboterham. Het koken gebeurt zo veel mogelijk met ingrediënten uit het vlakbij gelegen winkelcentrum aan de Mierloseweg. Twee jaar geleden zijn de kookvrijwilligers begonnen met het gebruiken van verse groenten op een dag per week; dat is nu drie keer per week. Tot eind 2020 loopt er nog een contract met een leverancier van maaltijden. En vanaf 2021 is het de bedoeling dat alle maaltijden vers worden bereid.

Deze dag koken Jose en Nicole voor de gasten van Valkenhaeghe. Jose is er ook vanaf het eerste moment bij; zij maakt vandaag verse tomatensoep. Op het menu staan witlof met ham en kaas met gebakken aardappeltjes en kipschnitzel. Nicole gaat met de lijst langs de gasten om te vragen wat ze van het menu willen gebruiken. Uiteindelijk zijn er vier gasten die witlof willen eten, een ander wil liever boontjes; een ander wil liever vis in plaats van kipschnitzel. Alle wensen kunnen worden ingewilligd; boontjes en vis komen uit de voorraad. Nicole gaat de boodschappen doen en rond half twaalf wordt er begonnen met het koken. Het eten wordt om half een geserveerd. Veel gasten eten op hun eigen kamer, sommigen eten in de huiskamer.

Eens per maand moeten de vrijwilligers een zaterdag of zondag werken. Dat is nooit een probleem en zelfs de feestdagen worden altijd soepel ingevuld. “Doordat we elkaar goed kennen, is ruilen nooit een probleem, we vangen alles voor elkaar op”, zegt Jose. “Op carnavalszondag hebben we snert met pannenkoeken klaargemaakt en de bewoners genoten ervan”, aldus Nicole. De vrijwilligers proberen van elke maaltijd een verwenmoment te maken.

Martin en Albert zoeken een of twee vrijwilligers die de ploeg komen aanvullen. “De nieuwe vrijwilligers worden niet in het diepe gegooid, ze worden goed ingewerkt, we hebben alles goed op papier staan." Meer informatie: Albert van Bakel, 06-10316735 of
abpbakel@kpnmail

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden